ΓΓΑΠ: Ψευδές ότι δεν γίνεται καταχώριση κρατουμένων που εμβολιάζονται

 Είναι ψευδές ότι δεν γίνεται καταχώριση των κρατουμένων που εμβολιάζονται για covid-19, αναφέρει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, σε ανακοίνωση της, απαντώντας σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία η ΓΓΑΠ «ξέχασε» να δηλώσει στο σύστημα του ΕΟΔΥ τους κρατούμενους που έχουν εμβολιαστεί.

   Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι κρατούμενοι δεν μπορούν να βγάλουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά μπορούν να εξουσιοδοτήσουν συγγενείς τους να το κάνουν, ενώ μέσα στον σχεδιασμό είναι να οριστεί υπάλληλος σε κάθε φυλακή που θα εκδίδει πιστοποιητικά εμβολιασμού.

   Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός των κρατουμένων συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό.

   Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

   Όλοι οι κρατούμενοι που εμβολιάζονται διαθέτουν ΑΜΚΑ ή προσωρινό ΑΜΚΑ το οποίο εκδίδεται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

   Είναι απολύτως ψευδές ότι δεν γίνεται καταχώριση των στοιχείων κρατουμένων που εμβολιάζονται καθώς η διαδικασία διεξάγεται ηλεκτρονικά και η ενημέρωση στο σύστημα του ΕΟΔΥ γίνεται άμεσα.

    Η καταχώριση των ήδη 5.351 εμβολιασμένων κρατουμένων στο σύστημα του ΕΟΔΥ είναι σίγουρη και καθολική.

   Αναφορικά με τις βεβαιώσεις εμβολιασμού για τους κρατούμενους αναφέρουμε τα εξής:

   Βεβαίωση εμβολιασμού δεν μπορούν να έχουν οι κρατούμενοι καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

   Ωστόσο, μπορούν οι ίδιοι να εξουσιοδοτήσουν όποιο πρόσωπο επιθυμούν, προκειμένου να εκδοθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όποτε και για όποιο λόγο το θελήσουν.

   Για τη διευκόλυνση των κρατουμένων, στους σχεδιασμούς της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι να οριστεί σε κάθε Κατάστημα Κράτησης ένας υπάλληλος ο οποίος θα είναι εξουσιοδοτημένος για να εκδίδει τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά εμβολιασμού σε όποιον κρατούμενο το επιθυμεί.

   Η διαδικασία του εμβολιασμού των κρατουμένων σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Πηγή: skai.gr