Γεωργιάδης: Το click away η μόνη εναλλακτική προς αποφυγή στασιμότητας της αγοράς

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Της κυβερνητικής απόφασης για την εφαρμογή του μέτρου της παραδόσεως εκτός (click away) ως της μοναδικής εναλλακτικής λύσης για να αποφευχθεί η στασιμότητα του εμπορίου, να εκτονωθεί η ασφυκτική πίεση στις ταχυμεταφορές και να προστατευθεί η δημόσια υγεία, υπεραμύνθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης από τη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας ρητά ότι διατηρούνται τα οριζόντια μέτρα  στήριξης των καταστημάτων ωσάν να ήταν κλειστά, καθώς η μέθοδος δεν ισοφαρίζει επουδενί των απολεσθέντα τζίρο τους.

Διαβεβαιώνοντας, για τη διαρκή στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων, ο Υπουργός, δήλωσε ότι προετοιμάζεται νέα ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στις επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας.

Σχολιάζοντας, δε, εικόνες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε, ότι η δοκιμή προϊόντων (π.χ. ρούχα παπούτσια) έξω από τα καταστήματα είναι παράνομη και προβλέπει επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη και πρόστιμο στον πελάτη. Τόνισε μάλιστα ότι έχει δώσει ήδη εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 στη Βουλή και αποκρούοντας κριτική περί ελλιπούς προετοιμασίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι το λεγόμενο σύστημα click away, κατέστη επιβεβλημένο μετά την απόφαση να μη λειτουργήσει το λιανικό εμπόριο προς αποτροπή τρίτου κύματος της πανδημίας κι ενώ οι εταιρίες ταχυμεταφορών, παρά την προετοιμασία που είχαν κάνει (και τη στήριξη των ΕΛΤΑ) μετά το πρώτο κύμα είχαν πλέον ξεπεράσει τα όριά τους, με 500.000 παραγγελίες ημερησίως από τις 250.000 στο πρώτο κύμα. Κατά τον ίδιο πάντως τα στοιχεία από τις πρώτες δύο ημέρες εφαρμογής του μέτρου είναι ενθαρρυντικά.

Υπεραμυνόμενος, δε, της κυβερνητικής επιλογής για παράταση του lockdown στο λιανικό εμπόριο και εφαρμογής μόνο της παράδοσης εκτός, παρέπεμψε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δουν ότι οι χώρες που άνοιξαν τις αγορές τους χωρίς περιορισμούς σπεύδουν τώρα να επαναφέρουν την σκληρότερη μορφή του lockdown.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, απέρριψε ως «παραμύθι» και τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι τόσο με το click away όσο και με τις πολιτικές στήριξης της αγοράς που επέλεξε η κυβέρνηση ευνοεί μόνο «τα μεγάλα ψάρια» έναντι των μικρών, δηλαδή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Υποστήριξε ότι από το σύνολο των μέτρων 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις κατευθύνθηκαν μόλις 900 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα 9 δις 100 εκατομμύρια τα έλαβαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και του ΤΕΠΙΧ.

«Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να έχει δώσει τόσα χρήματα και να έχει στηρίξει τόσο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 1830 και τη συνθήκη του Λονδίνου», σημείωσε.  

Στις αιτιάσεις περί έλλειψης e-shop στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισήμανε ότι για το λόγο αυτό το Υπουργείο έδωσε τη δυνατότητα και τηλεφωνικών παραγγελιών, όπως και την πληρωμή της παραγγελίας με POS πλην της διαδικτυακής χρέωσης αλλά και την αξιοποίηση εφαρμογής για αποστολή sms στον πελάτη μέσω του e-καταναλωτή.

Πηγή: skai.gr