Γ.Αγγελοπούλου: Η επέτειος της Επανάστασης είναι ευκαιρία για απολογισμό και οραματισμό

«Στα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούμαστε να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία που μας δίνει αυτή η επέτειος για να απαντήσουμε σε μια αντίστοιχη πρόκληση απολογισμού και οραματισμού» τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, κατά την ομιλία της στην Βουλή για τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης "Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».

Η κ. Αγγελοπούλου προέτρεψε «να ξαναδούμε το παρελθόν μας στη συνθετότητά του, χωρίς αυταπάτες, παρωπίδες και εύκολες απλουστεύσεις, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία και να δώσουμε στον συλλογικό μας δεσμό μια νέα ανανεωμένη πνοή, αλλά και να επινοήσουμε τις ιδέες και τα πρακτικά σχέδια που θα κυοφορήσουν μια υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο». Σημείωσε ότι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της έκθεσης που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων, είναι πως αναδεικνύει, με έναν μοναδικό τρόπο, την πολυσύνθετη και πολύμορφη αφετηρία της σύγχρονης διαδρομής μας.

«Μέσα από περισσότερα από 400 εκθέματα, παρουσιάζει στον επισκέπτη, όχι μόνο την εξέλιξη των μεγάλων μαχών του Αγώνα αλλά και τη διαπάλη των ιδεών, το φιλελεύθερο των συνταγμάτων, την επίδραση που είχε το ευρωπαϊκό πνεύμα στην Επανάσταση και στους πρωταγωνιστές της, τη κομβική συμβολή του φιλελληνικού κινήματος, την αξία των παρεμβάσεων των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, τις κορυφώσεις αλλά και τις καμπές των πρώτων στιγμών του σύγχρονου ελληνικού κράτους.» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ακόμα η κ. Αγγελοπούλου υπογράμμισε ότι η έκθεση μπορεί να επικεντρώνεται στην επανάσταση του 1821 αλλά «ο συμβολισμός, το ειδικό βάρος και η ιστορία του κορυφαίου δημοκρατικού θεσμού που την οργανώνει και την φιλοξενεί, δεν μπορούν παρά να ανακινούν έναν στοχασμό για τη συνολική μας πορεία σε αυτά τα 200 χρόνια και να γεννούν μια προσμονή και μια συζήτηση για τα επόμενα βήματα της».

Τέλος, με αφορμή το γεγονός πως σήμερα (19/4) είναι η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, η κ. Αγγελοπούλου σημείωσε ότι η συμβολή των φιλέλληνων στην αίσια έκβαση του Αγώνα, ήταν κομβική και πώς δικαίως οι εμπνευστές και οι επιμελητές της έκθεσης επέλεξαν τη συγκεκριμένη ημέρα για τα εγκαίνιά της. 

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», όπως σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου, τιμά τη σπουδαία συνεισφορά τους και αναδεικνύει τη σφραγίδα που άφησαν στην Ελληνική Επανάσταση, με μια σειρά από δράσεις που έχουν ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα του εορτασμού, υπό την αιγίδα της. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ