Γ.Αγγελοπούλου: Γιορτάζουμε την ύπαρξή μας και θα προχωρήσουμε έτσι και καλύτερα μπροστά

Πραγματοποιήθηκε σήμερα από την ΕΡΤ1 η πρώτη προβολή της ταινίας «"σε γνωρίζω από την όψη" 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, παραγωγή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που αφηγείται τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

«Περιγράφει μια χούφτα ανθρώπων που ξεκίνησε και τα έβαλε με την οθωμανική αυτοκρατορία, ένα γένος που τώρα γιορτάζει τα 200 χρόνια του και δεν φοβάται τίποτα» δήλωσε σχετικά στην ΕΡΤ1 η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Η κ. Αγγελοπούλου ανέφερε ότι οι πρόγονοί μας πέρασαν πολέμους, κακουχίες και περίσσιες δοκιμασίες και όλα αυτά κατέδειξαν ένα από το βασικά και ισχυρά χαρακτηριστικά του Έλληνα, που είναι η ανθεκτικότητα του.

Υπογράμμισε ότι είναι σαν να έχει χωνευτεί στο dna του Έλληνα η αποφασιστικότητα, όλη αυτή η παράδοση αλλά και ο ελληνικός πολιτισμός ανά τους αιώνες και συνδυαστικά με την τωρινή πανδημία καταλήγουμε στο ότι «και δύσκολο να είναι, θα το ξεπεράσουμε και αυτό». Παράλληλα τόνισε ότι ο Έλληνας αν είναι πειθαρχημένος και αφοσιωμένος ξεχωρίζει παντού και με αποφασιστικότητα δίνει λύση σε κάθε πρόβλημα.

Ωστόσο μέσα από το ιστορικό φιλμ, διαφαίνονται και άλλα χαρακτηριστικά των Έλλήνων, όπως είναι η διχόνοια και ο διχασμός, που όταν ξεπροβάλλουν οδηγούν σε καταστροφή, ενώ εάν είμαστε όλοι μαζί καταφέρνουμε το ακατόρθωτο, σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου. Στην συνέχεια ανέλυσε ότι οι δράσεις της Επιτροπής θα διαρκέσουν όλο το χρόνο έως τις 31.12.2021 όταν και θα γίνει ο τελικός απολογισμός.

Βασική στρατηγική της Επιτροπής, όπως είπε, ήταν οι δράσεις να γίνουν όλο τον χρόνο, να προέρθουν από προτάσεις που κάνει η κοινωνία και να «απλωθούν» σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα η πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μέρος της Ελλάδας που δεν έχει καταθέσει πρόταση για δράση είτε για μέσα στο 2021 είτε μελλοντικά. Παρόμοια είναι και η εικόνα από το εξωτερικό καθώς έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο 316 δράσεων από 47 χώρες. Το ίδιο συμβαίνει, είπε, και με εκπαιδευτικά ιδρύματα από ολόκληρο τον κόσμο.

Αναφορικά με την όψη της σημερινής Ελλάδας η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι η Ελλάδα πάει μπροστά, προσθέτοντας ότι πρέπει να κοιτάμε την μεγάλη ιδέα ότι το πολύπαθο κράτος, που εδώ και 200 χρόνια πέρασε τα πάντα, είναι πλέον μια σύγχρονη προχωρημένη χώρα με Δημοκρατία όπου λειτουργούν οι θεσμοί.

Ανέφερε ακόμα, ότι με την συμβολή του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη οι αναπτυξιακές δράσεις που πρότειναν δήμοι από όλη την Ελλάδα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Αναφορικά με την χρηματοδότηση της Επιτροπής η κ. Αγγελοπούλου ξεκαθάρισε ότι δεν λαμβάνει ούτε ευρώ από το κράτος και ότι όλα τα έσοδα προέρχονται από το νομισματικό της πρόγραμμα και από χορηγίες. Σημείωσε ακόμα ότι τα συλλεκτικά νομίσματα, που είναι ένα ταξίδι στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, διατίθενται από το e-shop της επιτροπής καθώς και από σούπερ-μάρκετ.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε και στις δράσεις που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ελλάδα 2021 για την ημέρα της εθνικής επετείου. Συγκεκριμένα ανέφερε τη δράση «Μικροί Μεγάλοι Ήρωες», που περιλαμβάνει την προβολή σε δημόσιες οθόνες, εικόνων και βιογραφικών στοιχείων, 1000 ιστορικών προσώπων που με το έργο τους άφησαν το αποτύπωμά τους στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας.

Ακόμα σημείωσε τη σημερινή κυκλοφορία ενός podcast με τίτλο «Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ!» το οποίο είναι μια μουσική παρέλαση με αγαπημένα τραγούδια που οργάνωσε ο τραγουδοποιός και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής, Διονύσης Σαββόπουλος. Επιπροσθέτως, ανέφερε και την κυκλοφορία ενός αναμνηστικού τετρασέλιδου εντύπου για την επέτειο της 25η Μαρτίου, το οποίο εμφανίστηκε ως κάλυμμα σε όλες τις ημερήσιες εφημερίδες και περιείχε μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας για τη σημασία της Επανάστασης του 1821.

Παράλληλα η κ. Αγγελοπούλου σημείωσε ότι ακόμα μια δράση ήταν προγραμματισμένη για τις 25 και 26 Μαρτίου η ταυτόχρονη προβολή σε επιλεγμένα κτίρια 18 πόλεων της Ελλάδας μιας οπτικοποιημένης αφήγησης της Επανάστασης, αλλά λόγω της πανδημίας μεταφέρθηκε στις 8 και 9 Μαϊου.

«Στην σημερινή παρέλαση εμφανίστηκε ο κάλος μας εαυτός» σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου τονίζοντας ότι ήταν μια παρέλαση χωρίς κοινό αλλά με πολύ μεγάλη συγκίνηση. «Υπήρξε πολύ μεγάλη πειθαρχία, τηρήθηκε το πρόγραμμα και ένα μείγμα περήφανων ελλήνων έδειξε ότι όταν θέλουμε να οργανώσουμε κάτι καλά μπορούμε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το μήνυμα της παρέλασης ήταν «είμαστε έτοιμοι ότι και να γίνει, γιορτάζουμε την ύπαρξη μας και θα προχωρήσουμε μπροστά έτσι και ακόμα καλύτερα».

Τέλος, η κ. Αγγελόπουλου ερωτηθείσα για τις παραδοσιακές φορεσιές που φόρεσε κατά τη διάρκεια των επίσημων εκδηλώσεων, απάντησε ότι μέσω αυτών τιμά όχι μόνο την ιστορία αλλά και τον λαϊκό πολιτισμό καθώς αυτά τα ενδύματα κρύβουν τέχνη. Επιπλέον τόνισε ότι ο πλούσιος λαϊκός πολιτισμός, μέσω της παραγωγής παραδοσιακών ενδυμάτων, μπορεί να αποτελέσει πηγή εισοδήματος για επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες που βιοπορίζονται από αυτές τις τέχνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ