Φωτιά στην Ανάβυσσο: Νέο μήνυμα του 112-Καλεί σε εκκένωση τους κατοίκους (pic+vid)

Nέο μήνυμα από το 112 εστάλη αυτή τη φορά στους κατοίκους της Αναβύσσου προκειμένου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της φωτιάς η οποία επεκτάθηκε από την Φέριζα Κερατέας και απειλεί την ευρύτερη περιοχή.

Το μήνυμα καλεί τους πολίτες που βρίσκονται στην Ανάβυσσο να εκκενώσουν για προληπτικούς λόγους οδικώς προς Σαρωνίδα από την λεωφόρο Αναβύσσου – Καραμανλή – Σουνίου. 

Αντίστοιχο μήνυμα εστάλη νωρίτερα στους κατοίκους του οικισμού Άγιος Παντελεήμονας ή Άρης Σαρωνίδας να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Το πύρινο μέτωπο στo Δήμο Σαρωνικού ήταν σε ένταση, με την αναχαίτιση και την οριοθέτηση της πυρκαγιάς να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν σπεύσει στο σημείο έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν πλέον 117 πυροσβέστες, 7 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 35 οχήματα. Επίσης συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην Ανάβυσσο, η φωτιά έχει κάψει αρκετή δασική έκταση  ενώ κάποιες αυλές, σπίτια και αποθήκες έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Παράλληλα, πλήθος πολιτών έχει απεγκλωβιστεί με επιτυχία με τους άνδρες της πυροσβεστικής να έχουν καταφέρει να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο προκειμένου να μην προχωρήσει στην Παλαιά Φώκεα.

Υπενθυμίζεται ότι στον Δήμο Σαρωνικού, ο οποίος κυρήχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί ακόμα η Παλαιά Φώκαια, η ΑΤΕ, η Δροσιά, το Αγιασμόθι και οι ευρύτερες περιοχές τους

Ελαφρώς βελτιωμένη είναι αυτή την ώρα η κατάσταση στο Δήμο Σαρωνικού, σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στον οικισμό Φέριζα, όπως δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Τόνισε ότι η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή είναι αποπνικτική και η ορατότητα πολύ χαμηλή, για αυτό τεθήκαν εξ αρχής σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ο κ Βαθρακογιαννης σημείωσε ότι οι πυροσβέστες δίνουν δύσκολη μάχη, καθώς οι ριπές του άνεμου ξεπέρασαν νωρίτερα ακόμα και τα 8 μποφόρ.
 Εξήγησε ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά πολλές μικρές εστίες, λέγοντας μάλιστα ότι μια από τις αιτίες της εξάπλωσης της φωτιάς ήταν οι πολλοί ακαθάριστοι ορθοπεδικοί χώροι.

Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει μεταβεί στην περιοχή του Δήμου Σαρωνικού Αττικής για την εξιχνίαση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, οι οποίοι βρίσκονται από νωρίς στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, για το συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Αττική και σε διάφορες περιοχές της χώρας, βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

.Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, παράλληλα με τις ενέργειες για την διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών, ο πρώτος στόχος παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Στην Αττική, έγινε χρήση του 112 για την εκκένωση των οικισμών Αγ. Παντελεήμονα, Άρη, Αναβύσσου και ΑΤΕ αφού πρώτα στεγανοποιήθηκαν οι δρόμοι διαφυγής.

Ο συνολικός αριθμός των δασικών πυρκαγιών το τελευταίο 24ωρο είναι 71 και σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την Επικράτεια.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ:INTIME

Πηγή: skai.gr