Βίντεο Ντοκουμέντο: Πώς ξεκίνησε η φωτιά στη Βούλα- Πού βλέπει εμπρησμό η Πυροσβεστική

Είναι καρέ που έχουν τραβήξει μόνοι τους Πυροσβέστες στις 16:30 από το αρχικό σημείο έναρξης της πυρκαγιάς στην τοποθεσία «Κρεμαστός Λαγός», στον Υμηττό, προκειμένου να ενημερώσουν τους Ανώτερους Αξιωματούχους του Πυροσβεστικού Σώματος για να κινηθούν εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις.

Βίντεο ντοκουμέντο στο οποίο αποτυπώνεται το πώς ξεκίνησε το δεύτερο και μεγαλύτερο πύρινο μέτωπο στα Νότια Προάστια το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πώς κινήθηκε η πυρκαγιά στη Βούλα, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΙ.

Είναι καρέ που έχουν τραβήξει μόνοι τους Πυροσβέστες στις 16:30 από το αρχικό σημείο έναρξης της πυρκαγιάς στην τοποθεσία «Κρεμαστός Λαγός», στον Υμηττό, προκειμένου να ενημερώσουν τους Ανώτερους Αξιωματούχους του Πυροσβεστικού Σώματος για να κινηθούν εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις.

Πρόκειται για ένα διαφορετικό μέτωπο, κοντά στην περιοχή του Κοιμητηρίου και όχι για την ίδια πυρκαγιά που πέρασε από τον Υμηττό με τις πρώτες εκτιμήσεις κι αναφορές από στελέχη της Πυροσβεστικής να κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Ειδικότερα, τα στελέχη της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού προσπαθούν να εντοπίσουν στοιχεία επιβεβαίωσης των ενδείξεων αυτών.

Τα πλάνα εξ’ άλλου είναι τρεις ώρες νωρίτερα από την εμφάνιση του αρχικού μετώπου επί της οδού Μετσόβου στην Γλυφάδα.

Σημειώνεται πως όσον αφορά το προαναφερθέν βασικό μέτωπο επί της Μετσόβου, οι εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής συγκλίνουν με τις αναφορές μαρτυριών για έναρξη από τον υποσταθμό της ΔΕΗ.

Ενεργοποιήθηκε ο Copernicus

Την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service–Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τη χαρτογράφηση της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε χθες Σάββατο στην Άνω Γλυφάδα και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα και τη Βάρη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή του Υμηττού, η οποία επλήγη από την πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Χάρτης

Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ζημιών

Συνεχίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά χτες στο Πανόραμα Βούλας, ενώ όλες οι δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για την περίπτωση αναζωπύρωσης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι ζημιές σε περιουσίες εντοπίζονται μόνο στην περιοχή της 'Ανω Βούλας, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ζημιές σε δέκα κτήρια, ενώ έχουν καεί ολοσχερώς ένα ΙΧ και μια μοτοσικλέτα και έχουν υποστεί ζημιές άλλα δύο ΙΧ αυτοκίνητα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις οδούς Έκτορος, Αριστείδου, Θεσσαλίας, Αρματολών και Λαμίας, απ' όπου απομακρύνθηκαν έγκαιρα οι κάτοικοι χτες το απόγευμα. Τα περισσότερα σπίτια, όπως αναφέρεται από το Π.Σ., έχουν υποστεί ζημιές εξωτερικά, σε τοιχοποιίες, κήπους, μαντρότοιχους έπιπλα κήπου, υδρορροές, τέντες, πέργκολες και ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά σε ένα σπίτι στην οδό Αρματολών η φωτιά μπήκε μέσα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ισόγειο και τον 1ο όροφο, ενώ στο διπλανό του κάηκε η στέγη, έπεσαν οι σοβάδες εξωτερικά και καταστράφηκε το σαλόνι του κήπου.

Η καταμέτρηση από την πυροσβεστική δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται, ενώ γίνεται παράλληλη καταμέτρηση από τον δήμο και την Περιφέρεια, προκειμένου να υπάρξει ακριβής λίστα με τις καταστροφές από την πυρκαγιά.

Πηγή: skai.gr