Φίλης σε ΣΚΑΪ: Οι κινήσεις Ερντογάν- Πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο (vid)

«Η λογική λέει ότι εάν ο πρόεδρος Ερντογάν σταθμίσει τα δεδομένα, και δει ότι η τουρκική οικονομία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την Ευρώπη και εφόσον η Ευρώπη εξακολουθεί να στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς αυτόν, θα λογίσει αυτή την κατάσταση και δεν θα πάει σε μια κίνηση η οποία θα παραβιάσει ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, όπως επιχείρησε πριν 15 ημέρες» .

Αυτό εκτιμά ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων αναλύοντας στον ΣΚΑΙ και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Στραβελάκη τα σενάρια για τα πιθανά επόμενα βήματα της Άγκυρας μετά από την συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον κο Φίλη, ο Τούρκος πρόεδρος είναι πιθανό να τηρήσει εν τέλει μια πιο μετριοπαθή στάση καθώς εάν θεωρητικά πράξει το αντίθετο, θα προκαλέσει μια αντίδραση από πλευράς Ευρώπης και ενδεχομένως κυρώσεις , οι οποίες θα είναι «με δόντια» και όχι κυρώσεις- χάδι όπως αυτές που επιβλήθηκαν προς ώρας για την αντίστοιχη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ. 

Ο διεθνολόγος κρίνει πως η στάθμη της έντασης θα ανέβει το προσεχές διάστημα με τον Τούρκο πρόεδρο να είναι μάλλον απίθανο για την ώρα, υπό την πίεση του Βερολίνου, να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Την ίδια ώρα ωστόσο, μάλλον απίθανο είναι να δούμε από πλευράς Τουρκίας και ένα θερμό επεισόδιο.

«Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά ο Πρόεδρος Ερντογάν, είναι παγιδευμένος σε αυτή την ρητορική που έχει αλλά δεν θεωρώ επίσης πως θα έχουμε μια κίνηση υψηλής έντασης από πλευράς Τουρκίας. Θα παραμείνει σε ένταση η οποία θα είναι ελεγχόμενη» είπε χαρακτηριστικά ο κος Φίλης επισημαίνοντας εντούτοις πως  «μέσα στο παιχνίδι» θα πρέπει να θεωρηθεί και μια ενδεχόμενη απόφαση του, να προχωρήσει σε μια απονενοημένη κίνηση, πιεσμένος από την οικονομία της χώρας του.

Απαντώντας στο ερώτημα για το κατά πόσο η Αθήνα έπρεπε να περιμένει μέχρι το τέλος Αυγούστου, και να κάτσει στο «τραπέζι του διαλόγου» με την Άγκυρα προτού προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ο Διευθυντής του ΙΔΙΣ, εκτιμά πως πράξαμε ορθώς γιατί εν τέλει Ελλάδα και Τουρκία αντιλαμβάνονταν διαφορετικά την έννοια «μορατόριουμ ενεργειών».

«Η Τουρκία εννοούσε ένα moratorium διπλωματικών ενεργειών, η Ελλάδα δεν μπορούσε να αποδεχτεί κάτι τέτοιο» τονίζει εξηγώντας πως εάν εκκινούσαν διερευνητικές και αυτές οδηγούσαν κάποια στιγμή σε διαπραγμάτευση με μια συμφωνία όπως το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» στο τραπέζι και την χώρα μας να μην έχει να αντιπαραβάλει κάτι, τότε η διαπραγματευτική μας θέση θα ήταν αδύναμη.

«Καταφέραμε να εξισορροπήσουμε το τουρκολιβυκό σύμφωνο και αυτό είναι που ενοχλεί την Τουρκία», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κος Φίλης.

Πηγή: skai.gr