Κλείσιμο

Ευρεία σύσκεψη στο Βόλο υπό την προεδρία του Π. Παυλόπουλου για τη θεομηνία που έπληξε το νομό Μαγνη

Ευρεία σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Μαγνησίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν από την πρόσφατη θεομηνία στο Νομό Μαγνησίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Δημοσθένης Κατσιγιάννης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φώτιος Γκούπας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νικόλαος Κατσαρός, η βουλευτής Ζέττα Μακρή, ο νομάρχης Μαγνησίας Ιωάννης Πρίντζος, ο δήμαρχος Βόλου Κυριάκος Μήτρου και τοπικοί παράγοντες.
Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Παυλόπουλος αφού εξέφρασε εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης τη συμπαράσταση σε όλους εκείνους που δοκιμάστηκαν και εξακολουθούν να δοκιμάζονται από την πρόσφατη θεομηνία, τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία ήταν παρούσα και διαβεβαίωσε τους πληγέντες ότι θα γίνει ότι είναι δυνατό για να λυθούν όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι είναι χρέος του να επαινέσει δημόσια την προσπάθεια του Νομάρχη και των Δημάρχων των περιοχών που επλήγησαν, καθώς ήταν στην «πρώτη γραμμή» της όλης προσπάθειας ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η καταστροφή, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Επίσης, αναγνώρισε την προσπάθεια των Σωμάτων Ασφαλείας και ιδίως του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων, που συνέδραμαν τους πολίτες σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.
Σημείωσε δε ότι ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοια ταχύτατη αντίδραση της Πολιτείας, η οποία κήρυξε άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νομό για να δοθεί οικονομική βοήθεια στους πληγέντες, ενώ εστάλη αμέσως και έκτακτη βοήθεια τόσο στη Νομαρχία όσο και στο Δήμο Βόλου. Επίσης, βοήθεια εστάλη και στους Δήμους Αγριάς, Αργαλαστής, Αισωνίας, Αρτέμιδας.
Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ συμμετείχε στη σύσκεψη, διά του γ.γ. Δημοσθένη Κατσιγιάννη, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος και να γίνει η αποτίμηση των ζημιών που έχουν γίνει και να δοθούν κονδύλια για την επισκευή των ζημιών.
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στη συνδρομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς ο υπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος, όπως είπε στη σύσκεψη, σε ότι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και την κτηνοτροφία, ο ΕΛΓΑ θα δώσει άμεσα αποζημιώσεις και θα αποκαταστήσει τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Σημείωσε δε ότι για τις ζημιές εκείνες που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ αμέσως, θα υποβληθεί -όπως θα γίνει άλλωστε και για τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική- πρόγραμμα Π.Σ.Ε.Α. προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να υπάρξει αποζημίωση. «Και θέλω να θυμίσω εδώ προς όλους εκείνους που κάνουν σήμερα αυτή την εύκολη κριτική, ότι όταν επί των ημερών των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υποβλήθηκαν αντίστοιχα προγράμματα Π.Σ.Ε.Α. στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των ανακριβειών και των ελλείψεων που είχαν, ποτέ δεν εγκρίθηκαν. Αντιθέτως, επί των ημερών μας, ήδη εγκρίθηκε πρόγραμμα Π.Σ.Ε.Α.. Και, όπως προείπα, το ίδιο θα γίνει, βεβαίως, και για την περιοχή της Μαγνησίας, όπως ακριβώς για τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Μπασιάκος.
Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους κατηγόρησε για «ασκήσεις πολιτικής ανευθυνότητας, για λόγους μικροκομματικούς, φθάνουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο».
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr