Κλείσιμο

Εθνική τραγωδία

Στους 41 ανέρχεται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τη πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 124 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη 33. Εκκενώνονται αυτή την ώρα τέσσερα χωριά στην Ηλεία και δύο στην Μεγαλόπολη.

Στη Ζαχάρω, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο χωριό Βρεστό, στις Αμυγδαλιές και στην Καλλιθέα. Επίσης, στο Χρυσοχώρι, στη Νύμφη, στα Ροδινά και στη Μηλέα.

Στη Μεσσηνία, οι φωτιές καίνε τους Μεταξάδες, τους Γαργαλιάνους και τη Φοινικούντα. Έχουν εκκενωθεί τα χωριά Λαδά, Αράχωβα και Περιβολάκια.

Στις φλόγες τυλίχθηκε το χωριό Κεφαλάς στη Λακωνία, ενώ την ίδια ώρα

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png
σε εξέλιξη είναι οι φωτιές στον Γερολιμένα Λακωνίας, στην Αρκαδία στους Αραχαμμίτες και στη Μεγαλόπολη, στη Δάρα, στην Αρεόπολη, την Αμαλιάδα, στα Λουτρά Καϊαφα, τα Σέκουλα, στη Βαλμοράχη, στο Βαρθολομιό, στην Αδρίτσαινα και στο Γεράκι.

Στην Κορινθία, τα μέτωπα μαίνονται σε Νεμέα, Βολιμωτή, Ξηρόκαμπο και Καλέντζι.

Μαίνεται η πυρκαγιά στον Πάρνωνα, στο χωριό Γεράκι.

Δραματική είναι η κατάσταση από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Εκκενώθηκαν τα χωριά Ραπαίοι, Μεσοχώρια και Πολυπόταμος, όπου κάηκαν σπίτια, ενώ η φωτιά κατευθύνεται απειλητικά προς τα Στύρα. Στα Νέα Στύρα, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στα σύνορα Θήβας Λειβαδιάς, στο χωριό Μάζη Αλιάρτου, στη Φθιώτιδα, στα χωριά Ασβέστης και Παλιά Γιαννιτσού.

Στα Ιωάννινα, σε 4 μέτωπα: στην Άνω Πογώνη, στον Δήμο Φιλιατών, στο Ζαγόρι και τον Κακόλακκο.

Στη Πρέβεζα σε εξέλιξη η φωτιά στη Φιλιππιάδα και Ξηροβούνι.

Σε εξέλιξη οι φωτιές στο Περιστέρι Οινόης και στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας.

Την ίδια ώρα, μαίνεται για τέταρτη συνεχή μέρα, η πυρκαγιά στο δήμο Ακριτών Καστοριάς. Η φωτιά, που πέρασε στο ελληνικό έδαφος από την Αλβανία, έχει αποτεφρώσει μέχρι στιγμής 1.200 στρέμματα δάσους. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 25 πυροσβέστες.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα στα πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Νομοί Ηλείας, Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Τουλάχιστον 8 άτομα νοσηλεύονται με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Άλσος της Φιλοθέης, σε χωράφι με ξερά χόρτα. Για εμπρηστική ενέργεια κάνει λόγο η Πυροσβεστική.

Προσήχθησαν πέντε άτομα για εμπρησμό στην Ελευσίνα, τη Σαλαμίνα και τα Τρόπαια Αρκαδίας.

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής προσπαθήσαμε να εκκενώσουμε επτά χωριά τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου. Δυστυχώς, πολλοί δεν το έκαναν. Έτσι μέσα στη νύχτα είχαμε εκατοντάδες εγκλωβισμούς, στους οποίος επεμβήκαμε, όπου φυσικά δεν υπήρχε οδική πρόσβαση συμπλήρωσε.

Κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Κρεστένων – Ανδρίτσαινας. Στον νομό Ηλείας, από Ανδρίτσαινα προς τα χωριά Σέκουλα, Πλατιάνα, Αλιφείρι η κυκλοφορία των οχημάτων έχει απαγορευτεί. Οι δρόμοι που περικλείονται μεταξύ των περιοχών ΖαχάρωΑνδρίτσαιναςΚρέστενας παραμένουν κλειστοί.

Η κυκλοφορία από Κρέστενα προς Ζαχάρω διεξάγεται μέσω της επαρχιακής οδού ΠύργουΚυπαρισσίας. Από Ανδρίτσαινα προς Τρίπολη η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά. Στην επαρχιακή οδό Ζαχάρω – Κυπαρισσίας στο ύψος του Νεοχωρίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τις 9.30 το πρωί του Σαββάτου.

Στον νομό Λακωνίας, η εθνική οδός Σπάρτης – Καλαμάτας παραμένει κλειστή από το 24ο χμ. έως το 39ο χμ. Στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του νομού, η κυκλοφορία διεξάγεται ομαλά.

Στον νομό Αρκαδίας, η εθνική οδός Τριπόλεως Καλαμάτας κλειστή από το 17ο χμ. έως το 24ο χμ.

Πηγή: skai.gr