Εθνική Στρατηγική για την καταπολέμηση του AIDS

Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση του AIDS στη χώρα μας παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Το σχέδιο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τη σύσταση Επιτροπής Σοφών, τη σταδιακή ενσωμάτωση όλων των μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων στα δημόσια νοσοκομεία, την επέκταση της δωρεάν παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης στους ασθενείς με AIDS, την επέκταση του μοριακού ελέγχου του αίματος και τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας με άλλα υπουργεία καθώς και με μη- κυβερνητικές οργανώσεις.
Επιτροπή Σοφών
Το υπουργείο Υγείας προχωρά στη σύσταση Επιτροπής Σοφών παρά τω υπουργώ.
Στόχος η ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών, των μηχανισμών επιτήρησης και παρακολούθησης καθώς και η χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση του AIDS.
Η Επιτροπή Σοφών θα αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες και θα επιτελεί έργο σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του οποίου ο ρόλος ενισχύεται.
Ιση πρόσβαση στον υγειονομικό ιστό της χώρας
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι με το νέο εθνικό σχέδιο δράσης το AIDS παύει να είναι «παραπαίδι» του ΕΣΥ, εγγυήθηκε ότι δε θα υπάρχουν κοινωνικοί αποκλεισμοί και γκετοποίηση στην προσφορά των υγειονομικών υπηρεσιών και ανακοίνωσε τη σταδιακή ενσωμάτωση όλων των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων στους οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων.
Προστασία των νέων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων
Σε συνεργασία με μη - κυβερνητικές οργανώσεις θα υλοποιηθούν προγράμματα street-work με στόχο την ενημέρωση των νέων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Τα προγράμματα θα πραγματοποιηθούν στις γειτονιές, στα κέντρα διασκέδασης και στους χώρους που μπορούν να ενημερωθούν οι μετανάστες.
Διυπουργική πολιτική
Το υπουργείο Υγείας προχωρά σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων στα σχολεία και στα πανεπιστήμια της χώρας.
Επίσης θα συνεργαστεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του trafficking, με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την ενημέρωση των στρατευμένων και με το Υπουργείο Εξωτερικών για τη χάραξη κοινών δράσεων με στόχο τη διεθνή πολιτική παρουσία της Ελλάδας.
Mοριακός έλεγχος
Αναφορικά με την επέκταση του μοριακού ελέγχου του αίματος σε όλες τις μονάδες της χώρας, ο κ. Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι έως τις 9 Ιανουαρίου 2007 θα έχει εξασφαλιστεί σε μεγάλο ποσοστό ο μοριακός έλεγχος του αίματος, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ελέγχεται το 100% του αίματος στη χώρα μας με τη συγκεκριμένη μέθοδο.
Σημειώνεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα η διακομματική επιτροπή της Βουλής αποφάσισε τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού, για την προμήθεια αντιδραστηρίων.
Ορσαλία Φυτά
Πηγή: skai.gr