Εθνική Αρχή Διαφάνειας: 1ο Φόρουμ Ακεραιότητας – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα το 1ο Φόρουμ Ακεραιότητας (1st Integrity Forum), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς (9η Δεκεμβρίου). Το Φόρουμ αποτελεί πρωτοβουλία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και εντάσσεται στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου και των δράσεων που αναλαμβάνει για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των πολιτών σε θέματα διαφάνειας, ακεραιότητας και λογοδοσίας. Κεντρικό μήνυμα του Φόρουμ είναι «Ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς» και στόχος του είναι να καταστεί σταδιακά σημείο ανάπτυξης ενός ετήσιου ουσιαστικού διαλόγου, αναδεικνύοντας ζητήματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Οι εκδηλώσεις του Φόρουμ θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (Λ. Θηβών 196-198 Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Κτήριο «ΚΕΡΑΝΗΣ») με φυσική παρουσία και θα μεταδοθούν ζωντανά στο κανάλι της Ε.Α.Δ. στο YouTube.
 
Θα παρουσιαστούν θέματα από την ελληνική αλλά και τη διεθνή πραγματικότητα. Ενδεικτικά:
•    Διαφάνεια & Ανάπτυξη 
•    Lobbying & Νομοθετικές Ρυθμίσεις
•    Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου & Σύμβουλος Ακεραιότητας
•    Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς
•    Προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowing)
•    Μεταναστευτικό, ΜΚΟ & Διαφάνεια

Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν ως ομιλητές στη θεματική «Η διαφάνεια ως βασικός πυλώνας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας» ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης και ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης. Επίσης, τις εργασίες του Φόρουμ θα παρακολουθήσουν Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δήμων, Περιφερειών, της Κοινωνίας των Πολιτών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς επίσης υψηλόβαθμα στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στη θεματική «Μεταναστευτικό, ΜΚΟ & Διαφάνεια» θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις τους οι:
•    κ. Ευάγγελος Κωνσταντίνου, Ειδικός Γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
•    κα Beate Gminder, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG Home
•    κ. Δημήτρης Καιρίδης, Βουλευτής ΝΔ και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο
•    κ. Αλέξης Μαργαλιάς, Γενικός Διευθυντής ΜΚΟ Praksis
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (round - table) με τίτλο «Data Analysis for Enhancing Integrity», στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι επίσημοι φορείς και επαγγελματίες του Εσωτερικού Ελέγχου και της Κανονιστικής Συμμόρφωσης, καθώς επίσης και υψηλόβαθμα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Στη συγκεκριμένη θεματική θα παρουσιασθούν όλα τα νέα δεδομένα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ θα παρουσιασθεί Εικαστική Έκθεση με έργα των μαθητριών και μαθητών που διακρίθηκαν στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο» που πραγματοποίησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Μαθητές και μαθήτριες από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες αποτύπωσαν με δημιουργικό τρόπο (π.χ. έργα ζωγραφικής, κολάζ, αφίσα, βίντεο, δοκίμιο, ποίημα) αξίες όπως η διαφάνεια, η αλήθεια, ο σεβασμός, η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη. Συνολικά, στον Διαγωνισμό συμμετείχαν 217 μαθητές με 157 έργα συνολικά, ενώ  εκπροσωπήθηκαν 37 σχολεία από ολόκληρη τη χώρα. Στόχος της δράσης ήταν η σταδιακή εξοικείωση της μαθητικής κοινότητας με τις έννοιες της ηθικής, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, καθώς και με τα οφέλη που προκύπτουν για το κοινωνικό σύνολο από την ενδυνάμωση των μηχανισμών πρόληψης και αποτροπής φαινομένων αδιαφάνειας, διαφθοράς και κακοδιοίκησης. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος σειράς εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών που σταδιακά υλοποιεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών, των αυριανών πολιτών, σε θέματα διαφάνειας, ακεραιότητας και λογοδοσίας.

Πηγή: skai.gr