Κλείσιμο

Ερωτήματα προκαλεί ο ξυλοδαρμός του 19χρονου κατηγορούμενου στον Αυλώνα

Ερωτήματα προκαλεί τόσο ο ξυλοδαρμός του 19χρονου κατηγορούμενου για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη όσο και η καταγραφή του συμβάντος σε βίντεο, το οποίο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διέρρευσε στο διαδίκτυο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 19χρονος, ο οποίος έχει κριθεί προφυλακιστέος και κρατείται στις φυλακές Αυλώνας, είχε τοποθετηθεί σε ξεχωριστό κελί μόνος του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε αρχικά φραστική επίθεση δύο κρατούμενων οι οποίοι κρατούνταν σε διπλανό κελί, οι οποίοι στη συνέχεια παραβίασαν την πόρτα του κελιού του 19χρονου και με τη βοήθεια τριών ακόμα κρατουμένων τον ξυλοκόπησαν. Στο βίντεο διακρίνονται κάποιοι να τον γρονθοκοπούν στο πρόσωπο, κάποιοι να προσπαθούν να τον προστατεύσουν και κάποιοι άλλοι απλά να βιντεοσκοπούν το περιστατικό.

Άγνωστο παραμένει πως οι κρατούμενοι που τον ξυλοκόπησαν παραβίασαν το κελί του. 

Εξάλλου, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το συμβάν καταγράφηκε από κινητό τηλέφωνο και εστάλη μέσω αυτού σε διάφορους αποδέκτες, καθώς, ως γνωστόν, οι κρατούμενοι δεν έχουν δικαίωμα να κατέχουν κινητό τηλέφωνο, πολλώ δε μάλλον, smartphone με σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η διοίκηση των φυλακών έχει διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση για να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό ωστόσο πρέπει πλέον να θεωρείται βέβαιη η μετακίνηση του 19χρονου σε άλλο κελί, χωρίς να αποκλείεται και η μετάθεσή του σε άλλες φυλακές.

Εγκληματική χαρακτηρίζει από την πλευρά του την επίθεση στον 19χρονο κατηγορούμενο για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη ο εκπρόσωπος της οικογένειας της 21χρονης, Αλέξης Κούγιας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του «την τιμωρία και την ενοχή των κρατούμενων θα την καθορίσουν μόνο οι Έλληνες Δικαστές και είναι απαράδεκτο σε δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, να επικρατεί ο νόμος του Λιντς, ο οποίος κυριάρχησε στις απαίδευτες – απολίτιστες και με έλλειψη δημοκρατίας κοινωνίες»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Τόσο ο επικεφαλής του γραφείου μας κύριος Αλέξιος Κούγιας, όσο και εμείς οι συνεργάτες του, τιμώντας και τις αρχές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στον οποίο ανήκουμε, εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σε αυτές τις συμπεριφορές των νεαρών, ανηλίκων κρατουμένων, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές για κακουργήματα, και δηλώνουμε ευθέως ότι αυτή η εγκληματική συμπεριφορά τους εις βάρος του δολοφόνου, στα πλαίσια αποενοχοποιήσεώς τους για τις δικές τους αντικοινωνικές παραβατικές συμπεριφορές, δεν εκφράζει ούτε την οικογένεια του θύματος, την οποία εκπροσωπούμε, ούτε εμάς τους ίδιους ως δικηγόρους και ανθρώπους.
Την ενοχή και τιμωρία των κρατουμένων θα την καθορίσουν μόνο οι Έλληνες Δικαστές και είναι απαράδεκτο σε δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, να επικρατεί ο νόμος του Λιντς, ο οποίος κυριάρχησε στις απαίδευτες – απολίτιστες και με έλλειψη δημοκρατίας κοινωνίες”.