Κλείσιμο

Εργαζόμενοι στο Μετρό: Aυτές είναι οι παροχές και τα προνόμια που απολαμβάνουν(vid)

Αγανάκτηση στους πολίτες αλλά και στην κυβέρνηση προκάλεσε η αιφνιδιαστική στάση εργασίας του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό που είχε ως αποτέλεσμα ατελείωτα μποτιλιαρίσματα σε όλη την Aττική. 

Αιτία της κινητοποίησης ήταν η μετακίνηση 21 υπαλλήλων από διοικητικές θέσεις σε εκδοτήρια, και σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο στην κινητοποίηση συμμετείχαν μόλις 18 άτομα, κάτι το οποίο ωστόσο ήταν αρκετό για να μείνουν τα βαγόνια ακινητοποιημένα.   

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία απεργία στο μετρό ταλαιπωρεί τον κόσμο, αυτό που ενόχλησε πολύ όμως στην απεργία που έλαβε χώρα σήμερα είναι έκτος από τον τρόπο και ο λόγος για τον οποίο έγινε την ώρα που όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ οι εργαζόμενοι του μετρό δουλεύουν με πολύ καλές συνθήκες και ιδιαίτερα προνόμια.

Αρχικώς, έχουν μια πολύ καλή συλλογική σύμβαση εργασίας την οποία εξέταζε εξονυχιστικά, χωρίς να υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης και πρόσφατα ανανέωσε η παρούσα κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα μεταξύ των προνομίων που απολαμβάνουν είναι αυτό το επίδομα των 340 ευρώ, τον μήνα, ανά παιδί για βρεφονηπιακό σταθμό .

Παράλληλα οι εργαζόμενοι του μετρό που έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν εκτός Αττικής δικαιούνται ετήσιο επίδομα 800 ευρώ.

Εκτός από τα παραπάνω, δικαιούνται ημερήσιο κουπόνι 5 ευρώ για τα ψώνια τους σε σούπερ μάρκετ.

Επίσης είναι προνομιούχοι σε ό,τι αφορά το καθεστώς των αδειών αφού επί παραδείγματι μπορούν να πάρουν έως και 28 ημέρες επιπλέον άδεια το χρόνο για αιμοδοσία και αιμοπετάλια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το παραπάνω δεν υφίσταται σε κανένα άλλο περιβάλλον εργασίας σε ΔΕΚΟ ή στο δημόσιο.

Ταυτόχρονα όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν να ξεκινήσουν σπουδές δικαιούνται 10 ημέρες επιπλέον άδεια το χρόνο.

Τέλος, μεταξύ των προνομίων των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ είναι και η λεγόμενη άδεια «μακράς υπηρεσίας» η οποία είναι κατ’ ουσίαν 3 ημέρες, επιπλέον της κανονικής άδειας, για εργαζόμενους με εμπειρία άνω των 25 ετών.

Σημειώνεται πως τα παραπάνω προνόμια ίσχυαν και ανανεώθηκαν με την υπογραφή της παρούσας κυβέρνησης.

Πηγή: skai.gr