Ερευνητικό Κέντρο Pew: «Αρνητές» Μέρκελ και Γερμανίας οι Έλληνες (πίνακας) 

«Αρνητές» της Άνγκελα Μέρκελ και της Γερμανίας φαίνεται ότι είναι οι Έλληνες στην πλειονότητά τους, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Pew. 

Όπως επισημαίνει το ερευνητικό κέντρο σχεδόν σε κάθε εκτίμηση, η Ελλάδα ξεχωρίζει πανευρωπαϊκά για τις ιδιαίτερα αρνητικές απόψεις της τόσο για τη Γερμανία όσο και για την ίδια τη Μέρκελ. 

Μόνο το ένα τρίτο των Ελλήνων έχουν εμπιστοσύνη στη γερμανίδα καγκελάριο ή ευνοϊκή άποψη για τη Γερμανία, αν και η πλειοψηφία τής δίνει καλές βαθμολογίες για τον χειρισμό της επιδημίας του κορωνοϊού (περίπου το ίδιο ποσοστό των Ελλήνων που λέει ότι η χώρα μας χειρίστηκε καλά το ξέσπασμα της πανδημίας). 
 


Ειδικότερα, το 30% των ερωτώμενων στη χώρα μας δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην Άνγκελα Μέρκελ, το 32% έχει θετική γνώμη για τη Γερμανία, ενώ μόλις το 10% πιστεύει ότι η Γερμανία έχει ακριβώς την επιρροή που χρειάζεται στην ΕΕ. 

Σε σύγκριση με άλλους Ευρωπαίους, οι περισσότεροι Έλληνες της έρευνας λένε ότι η Γερμανία έχει υπερβολική επιρροή στην ΕΕ (86%). 

Όπως σημειώνει το ερευνητικό κέντρο, οι απόψεις για τη Γερμανία ήταν αρνητικές στην Ελλάδα από το 2012 οπότε άρχισε να διενεργεί έρευνες στη χώρα μας, αμέσως μετά το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα ως απάντηση στην κρίση του ευρωπαϊκού χρέους, ενώ οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν υψηλές.
 

*Φωτό αρχείου ΙΝΤΙΜΕ 2014 

 

Πηγή: pewresearch.org