Επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμο σε καπνιστή στη Ρόδο από τηλεφώνημα θαμώνα

Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους στη Ρόδο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου αντικαπνιστικού νόμου. Το… ποδαρικό έγινε σε καφετέρια στην περιοχή της Ιαλυσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Δημοκρατική, θαμώνας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενοχλημένος από τον καπνό άλλου θαμώνα που καθόταν σε διπλανό τραπέζι και συνέχισε να καπνίζει παρά τις παρατηρήσεις που του έκανε, κάλεσε την αστυνομία για να καταγγείλει το γεγονός. 

Στο σημείο έσπευσε περιπολικό του ΑΤ Ιαλυσού και οι αστυνομικοί βεβαίωσαν πρόστιμο ύψους 500 ευρώ στην επιχείρηση και 50 ευρώ στον καπνίζοντα. Βέβαια, η επιχείρηση φέρεται να διατείνεται ότι ο καπνιστής δεν βρισκόταν σε «απαγορευμένη ζώνη» και ότι άδικα επιβλήθηκε το πρόστιμο…

Σημειώνεται ότι από τις πιο βασικές διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, είναι η ενεργή εμπλοκή της αστυνομίας στην επιβολή της νομοθεσίας, ενώ η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας, ορίζει ρητά ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες των περιφερειών πρέπει να επιβλέπουν την εφαρμογή του σχετικού αντικαπνιστικού νόμου.

Στο μεταξύ, αυξάνονται συνεχώς τα μέλη της ομάδας «ΑΚΑΠΝΗ ΡΟΔΟΣ», ενώ πολλές είναι και οι αιτήσεις που καταθέτουν επιχειρήσεις προκειμένου να ενταχθούν στον κατάλογο με τα «άκαπνα μαγαζιά» που αποδεδειγμένα τηρούν και εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο. Στο Facebook, η ομάδα απαριθμεί πλέον 4.000 ακολούθους και στόχος είναι να πραγματοποιηθεί μία σειρά από δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα επικαιροποιηθεί ο κατάλογος με τα «άκαπνα μαγαζιά» στη Ρόδο.

 Πηγή: dimokratiki.gr
 

Πηγή: skai.gr