Επιστολή Καμίνη: Ο Ελαιώνας δεν είναι για πάντα

Την ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής ενός κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οποία προκαλούνται από τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ζητά με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Αναφερόμενος στις ενέργειες του δήμου, υπογραμμίζει ότι «όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μέσα σε ένα ιδιαιτέρως δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον και ενεργώντας συχνά στα όρια των αρμοδιοτήτων τους, οι υπηρεσίες του δήμου μας έχουν ενεργήσει με αποφασιστικότητα, προκειμένου να αξιοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο, απέναντι στη διαρκώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση».

Επίσης, ο κ. Καμίνης μέσω της επιστολής του ζητά από τον υπουργό Επικρατείας να υπογραφεί προγραμματική συμφωνία μεταξύ του δήμου και της Πολιτείας, όπου μεταξύ άλλων θα προσδιορίζονται οι όροι παραχώρησης της περιοχής του Ελαιώνα.

Όπως αναφέρει ο χώρος στον Ελαιώνα έχει διατεθεί προσωρινά έως το τέλους του έτους καθώς «παρέχει στην Πολιτεία επαρκές χρονικό διάστημα υλοποίησης της δέσμευσής της για την εξεύρεση μονιμότερων δομών φιλοξενίας» και προσθέτει πως «η διάθεση του χώρου στον Ελαιώνα έγινε με γνώμονα τη διασφάλιση της συνολικής λειτουργίας της πόλης, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και με σεβασμό στα δικαιώματα των προσφύγων».

Υπογραμμίζει ότι για τη λειτουργία του χώρου είναι απαραίτητο να υπάρξουν, μεταξύ άλλων, έργα υποδομής, να εφαρμοστούν οι κανόνες υγιεινής και η παροχή ιατροφαρμακευτικής συνδρομής. Συμπληρώνει δε ότι η αστυνομική φύλαξη του χώρου και των γύρω περιοχών «είναι απαραίτητη για την ασφάλεια τόσο των φιλοξενουμένων όσο και των κατοίκων και των διερχόμενων πολιτών».

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να σταλεί ένα μήνυμα θετικό στους κατοίκους που θα αποτελέσει και "αντιστάθμισμα" στις ενέργειες στις οποίες επιδίδονται ξενόφοβοι και ρατσιστικοί κύκλοι στην περιοχή» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς τον υπουργό Επικρατείας, ο κ. Καμίνης.
Πηγή: skai.gr