Επιστολή Εφραίμ

Επιστολή προς τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς και προς τον επιθεωρητή Δικαστηρίων απέστειλε ο ηγούμενος Εφραίμ για τη δίκη μεταξύ του δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου σχετικά με τη λίμνη Βιστωνίδα.

Ο ηγούμενος χαρακτηρίζει τουλάχιστον ανεπίτρεπτη την απόφαση του επιθεωρητή Δικαστηρίων κ. Παπανικολάου να δημοσιευτεί τώρα μετά απο 5 χρόνια η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης που δικαίωνε το δημόσιο στην αντιδικία του με τη Μονή Βατοπεδίου για την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας.

Η δικαστική απόφαση ουδέποτε εκδόθηκε, αφού οκτώ μήνες μετά τη δίκη το δημόσιο συμβιβάστηκε με τη Μονή, στην οποία παραχωρήθηκε η λίμνη με βάση γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στον Ιούνιο του 2006.

Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη δίκη έκλεισε με μη νόμιμο τρόπο, καθώς ο συμβιβασμός επήλθε μετά το πέρας της δίκης.

Από την πλευρά του ο ηγούμενος Εφραίμ υποστηρίζει στην επιστολή του ότι νομίμως το δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση.

Για την υπόθεση ελέγχεται πειθαρχικά η πρόεδρος του Δικαστηρίου κα Μαρία Ψάλτη, που μειοψήφησε υπέρ των αξιώσεων της Μόνης, ενώ διενεργείται και έρευνα για ποινικές ευθύνες με ύποπτους τον ηγούμενο Εφραίμ και τον στενό του συνεργάτη Αρσένιο.

Εν τω μεταξύ, στάσιμη παραμένει μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή η εισαγγελική έρευνα που αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η εξέταση των υπόπτων να αρχίσει μετά το πέρας της εξεταστικής επιτροπής, στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς η Εισαγγελέας Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου που μελετά τη δικογραφία, δεν έχει καταλήξει στον ακριβή αριθμό των προσώπων που θα κληθούν ως ύποπτοι αλλά και στα αδικήματα που θα τους αποδοθούν.
Πηγή: Ελίνα Ιατρίδου