Επίσκεψη Πρ. Παυλόπουλου στη Μυτιλήνη

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Περιφέρεια ώστε να μη χάσει τίποτα απολύτως απ` αυτό που είχε στο Γ‹ ΚΠΣ, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος στη διάρκεια συνέντευξής του στο υπουργείο Αιγαίου με αφορμή την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη.
Ο κ. Παυλόπουλος κατέκρινε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι «δεν φρόντισαν να προετοιμάσουν, έστω και στοιχειωδώς, τη χώρα για τις επερχόμενες προκλήσεις». Συνεπώς, πρόσθεσε, έπρεπε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβει γρήγορα πρωτοβουλίες ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και ο χαμένος χρόνος, με τον καλύτερο για τα συμφέροντα της χώρας τρόπο.
Όπως τόνισε, «οι συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες που έγιναν από το 2004 και επέκεινα δείχνουν ότι, μετά τις αναθεωρήσεις που έγιναν, η πορεία της περιφερειακής μας ανάπτυξης εξελίσσεται ικανοποιητικά».
Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι στους συνολικούς πόρους του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2000-2006, μετά τις αναθεωρήσεις που έγιναν τα τελευταία δυόμισι χρόνια, προστέθηκαν άλλα 32 εκ ευρώ. «Τον Μάρτιο του 2004 - τη στιγμή δηλαδή που το Πρόγραμμα είχε υπερβεί το ήμισυ της διάρκειάς του, λειτουργούσε δηλαδή ήδη τέσσερα χρόνια - το ποσοστό απορρόφησης ήταν μόλις 9% και οι νομικές δεσμεύσεις 22%. Σήμερα, μετά τις εύστοχες αναθεωρήσεις που προωθήθηκαν και την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται σε 36,58%, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις στο 64%. Δηλαδή, μέσα σε δυόμισι χρόνια (από το 2004 ως σήμερα) το ποσοστό απορρόφησης έγινε τετραπλάσιο απ` ό,τι ήταν στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια λειτουργίας του. Σε ό,τι δε αφορά τον κανόνα ν+2 οι στόχοι υπερκαλύφθηκαν, με συνέπεια να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ κατά τα έτη 2004 και 2005», σημείωσε ο υπουργός.
Συγκρίνοντας το πρόγραμμα ΕΠΤΑ στις μέρες της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και το σημερινό πρόγραμμα «Θησέας», ο υπουργός τόνισε πως το πρόγραμμα ΕΠΤΑ «έδινε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά 79,1 εκατ. ευρώ για επτά χρόνια, τη στιγμή που ο ``Θησέας`` για πέντε χρόνια δίνει πάνω από 127 εκ. ευρώ (δηλαδή αύξηση πάνω από 60% για λιγότερα χρόνια). Αν προστεθούν και οι πόροι από τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ν. 3389/2005), είναι αυτονόητο, πρόσθεσε, ότι το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται. Επίσης όσον αφορά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχουν προενταχθεί 555 έργα, προϋπολογισμού 87,64 εκ. ευρώ, από τα οποία έχουν ενταχθεί οριστικά 146 έργα.
Επί των οριστικά ενταγμένων έργων, το πρόγραμμα «Θησέας» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, μέσα σε ενάμιση περίπου χρόνο, έχει απορροφητικότητα 18,86%. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη 12 ολοκληρωμένα έργα.
Για τους μικρούς Δήμους που δεν έχουν την αναγκαία τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο προσωπικό για να στηρίξουν τα έργα τους, διατίθενται, όπως είπε, σε κάθε Περιφέρεια μηχανικοί και στελεχιακό δυναμικό. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχουν παραχωρηθεί εννέα μηχανικοί για την υποστήριξη του προγράμματος, πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά σε θέματα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στα Οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και το προσωπικό της, καθώς και σε μια σειρά άλλες δράσεις περιφερειακής ανάπτυξης.
Και ο υπουργός κατέληξε:
"Απ` όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικά βήματα έχουν γίνει μέσα σε δυόμισι χρόνια. Βήματα ικανά να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών και να βελτιώσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής του πολίτη.
Αντιλαμβάνεται επίσης κανείς ότι όλα τα παραπάνω δίνουν αποστομωτική απάντηση στη θλιβερή επιχείρηση παραπληροφόρησης που αναπτύσσει τελευταία το ΠΑΣΟΚ περί, δήθεν, ``επιλεκτικών`` χρηματοδοτήσεων σε ``γαλάζιους Δήμους``. Η επιχείρηση αυτή του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο περισσότερο απαράδεκτη, όσο όχι μόνο βιάζει κατάφωρα την αλήθεια αλλά και προσβάλλει τον ίδιο τον θεσμικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr