Κλείσιμο

Eπιμορφωτική δράση του Ομίλου για την Unesco Νομού Ζακύνθου για εορτασμο 1821-2021

Ολοκληρώθηκε η επιμορφωτική δράση του Ομίλου για την Unesco Νομού Ζακύνθου που αποτελεί προέκταση της πρότασής του Ομίλου στην επιτροπή του Δήμου Ζακύνθου για τον εορτασμό 1821-2021.

Η δράση διοργανώθηκε από κοινού με το 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ Ιονίων Νήσων, με υπεύθυνη την Οργανωτική συντονίστρια κυρία Κουμαριώτου, τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Αγγελόπουλου και την ιδιαίτερη συνδρομή του Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου κ. Πόθου.Τον όλο συντονισμό είχε αναλάβει μαζί με την Γιοβάνα ΛόξαMSc,πρόεδρο του ομίλου μας, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Μεϊμάρης με ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ιδίου Πανεπιστημίου, που περιλαμβάνει τους κκ. Εβίκα ΚαραμαγκιώληPhD, Έφη ΓιάννουMA, Αλεξάνδρα ΝάκουMAκαι Γεώργιο ΚοτρώτσιοMA.

Ειδικότερα, σε ένα σύνολο 8 ωρών (2 ώρες, 18:00-20:00, για 4 Παρασκευές) οι έχοντες δηλώσει ενδιαφέρον 80 εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, μυήθησανδιαδικτυακά στην Ψηφιακή Αφήγηση.

Η Ψηφιακή Αφήγηση (ΨΑ) αποτελεί τη σύγχρονη επέκταση της αρχαίας τέχνης της αφήγησης, η οποία σήμερα συνυφαίνεται με ψηφιακές εικόνες και βίντεο, καθώς και με ήχο-μουσική, εφέ και κείμενο-αφήγηση, δηλαδή μορφές πληροφορίας ιδιαίτερα προσιτές στους νέους. Η όλη διαδικασία της ΨΑ που διαχειρίζεται κάθε σύγχρονος υπολογιστής, τάμπλετ και κινητό τηλέφωνο, υποστηρίζει  τον άνθρωπο ώστε να καλλιεργήσει και να εφαρμόσει τις δεξιότητες του σύγχρονου γραμματισμού, καθώς και τις καλλιτεχνικές και κριτικές του δεξιότητες. Μέσω αυτής τονώνεται η Συνεργασία, η Επικοινωνία, η Δημιουργικότητα, η Ενσυναίσθηση, η Ανθεκτικότητα, η Οργανωτική ικανότητα και γενικά οι δεξιότητες του 21ουαιώνα δηλαδή οι δεξιότητες ΖΩΗΣ, οι ΗΠΙΕΣ δεξιότητες, οι Τεχνολογικές και οι Ψηφιακές.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο εκπαιδευτικοί από την Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι από την όλη διαδραστική δράση, εξέφρασαν απόψεις και δημιούργησαν οι ίδιοι προσωπικές Ψηφιακές Αφηγήσεις για το 1821 με τη χρήση εργαλείων λογισμικού, τις οποίες και διεμοίρασαν, σχολιάζοντάς τες μεταξύ τους.

Όπως προβλέπεται από το σχεδιασμό της όλης δράσης,οι επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί, ως μέντορες, θα εμψυχώσουν/συνδράμουν στη συνέχεια τους μαθητές τους για τη δημιουργία από αυτούς Ψηφιακών Αφηγήσεων με θέμα "Το δικό μου 1821".

Πιστεύουμε ότι η βιωματική, δημιουργική και μέσω της, προσφιλούς στους νέους, γλώσσας της ψηφιακής τεχνολογίας, ενασχόλησή τους με τον Αγώνα του 1821, θα αφήσει ανεξίτηλη τη βιωματική αυτή, σχολική εμπειρία από κοινού με την τόνωση των σχετικών δεξιοτήτων.

Η έχουσα γίνει αποδεκτή από την επιτροπή του δήμου Ζακύνθου πρότασή του Ομίλου για την δυνατότητα προβολής των Ψηφιακών αφηγήσεων των νέων, μαθητριών και μαθητών,σε ελεύθερες δημόσιες επιφάνειες (π.χ. τοίχοι κτιρίων), θα δώσει μιας ιδιαίτερης σημασίας προστιθέμενη αξία στο όλο εγχείρημα

Πηγή: skai.gr