Επικίνδυνες κόντρες στους άδειους δρόμους της Αθήνας

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο διοργάνωσης αυτοσχέδιων αγώνων με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι λάτρεις του είδους μετατρέπουν τους άδειους δρόμους της πρωτεύουσας σε πίστες αγώνων ταχύτητας και επίδειξης των οδηγητικών τους ικανοτήτων. Συνεχώς αυξανόμενος είναι και ο αριθμός των θεατών, οι οποίοι στα δημοφιλή σημεία συνάντησης ξεπερνούν τα χίλια άτομα με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ασφαλής ροή της κυκλοφορίας των οχημάτων και να προκαλούνται τροχαία ατυχήματα.
Τα στέκια των νεαρών είναι σταθερά και σύμφωνα με την αστυνομία χωρίζονται σε τρεις περιοχές. Στην παραλιακή, κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή, τα σημεία στα οποία διεξάγονται αυτοσχέδιοι αγώνες είναι τα εξής έξι: στην Λ. Βουλιαγμένης και Αλίμου, στην Λ. Βουλιαγμένης και Λαμπράκη, στα λιμανάκια, στα λιμανάκια Βουλιαγμένης (στην καντίνα), στο Δέλτα της Βάρκιζας (στο λούνα παρκ) και στην Λ. Αθηνών στο Σούνιο.
Στην περιοχή της Κηφισιάς αυτοσχέδιοι αγώνες διεξάγονται κάθε Πέμπτη στην οδό Ιλισού και Χελιδονούς και στον κόμβο της νέας Κηφισιάς.
Τέλος, στο Αιγάλεω διεξάγονται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στην Λ. Αθηνών και Θηβών. Σε όλα τα σημεία οι αυτοσχέδιοι αγώνες διεξάγονται μετά τις 9.30 το βράδυ.
Η τροχαία
Από την πλευρά τους οι άνδρες της τροχαίας είναι σε επιφυλακή καθ` όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους σε μια προσπάθεια πρόληψης των τροχαίων παραβάσεων. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν τα συνεργεία της τροχαίας έχουν σκοπό την αποφυγή διοργάνωσης αυτοσχέδιων αγώνων και την αποτροπή των νεαρών να συμμετέχουν ως θεατές. Για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των ελέγχων οι υπηρεσίες της τροχαίας διαθέτουν ηλεκτρονικές συσκευές μέτρησης του ήχου αλλά και της ιπποδύναμης των αυτοκινήτων χωρίς να είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα αυτοκίνητα οδηγούνται στο υπουργείο συγκοινωνιών προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι «καθαρά». Τσουχτερά είναι και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που οδηγούνται στο αυτόφωρο. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η διεύθυνση τροχαίας Αττικής τον Ιούλιο συγκροτήθηκαν 254 συνεργεία ελέγχου για την αντιμετώπιση της διοργάνωσης αυτοσχέδιων αγώνων. Ελέγχθηκαν συνολικά 8225 οχήματα και βεβαιώθηκαν 3811 παραβάσεις.
Βάση των ίδιων στοιχείων μόνο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στο λεκανοπέδιο Αττικής έχασαν την ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα 4 άτομα,13 τραυματίσθηκαν σοβαρά και 208 ελαφρά.
Δημήτρης Μανής
Πηγή: skai.gr