Κλείσιμο

Επερώτηση 68 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για συνεχόμενα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Το ζήτημα αύξησης φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας και αδικαιολόγητης βίας, που όπως υποστηρίζουν διογκώθηκαν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, φέρνουν στη Βουλή με επίκαιρη επερώτηση 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με  αφορμή τη φωτογραφία ημίγυμνου διαδηλωτή υπό αστυνομικό κλοιό την περασμένη Παρασκευή στην επέτειο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι επερωτώντες βουλευτές με πρώτο υπογράφοντα τον Γιάννη Ραγκούση, καταλογίζουν στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ότι επιλέγουν «την αστυνομοκρατία αντί για την αστυνόμευση» αποθρασύνοντας, όπως καταγγέλλουν,  αυταρχικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις μιας μειοψηφίας εντός της ΕΛ.ΑΣ.

Με την επερώτηση που υπογράφει σχεδόν ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει επίσης ότι η αύξηση των φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας συνοδεύεται από ταυτόχρονη έξαρση της εγκληματικότητας, αποδίδοντάς τη στην «υπονόμευση» της αντεγκληματικής πολιτικής για την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση, ενώ εξαπολύει και πυρά περί επικοινωνιακής διαχείρισης και πολιτικές επιλογές που υπονομεύουν τη δημοκρατία και την ασφάλεια.

«Λειτουργούν αποκλειστικά με επικοινωνιακούς όρους, έχοντας μετατρέψει την ΕΛ.ΑΣ σε κομπάρσο των τηλεοπτικών καμερών χωρίς να έχουν αποφύγει να εκτεθούν δημοσίως με ψεύτο-τελεσίγραφα επικοινωνιακής κατανάλωσης. Ο κ. Μητσοτάκης, εγκλωβισμένος στις ορμπανικού τύπου προεκλογικές του δεσμεύσεις -πως θα τελείωνε με τις μολότοφ των Εξαρχείων σε ένα μήνα και πως θα εξουδετέρωνε το Ρουβίκωνα στις 8 Ιουλίου- πυροδοτεί διαρκώς συνθήκες κοινωνικής αναταραχής. Ήδη, η Ελλάδα στοχοποιείται διεθνώς από τα ΜΜΕ ως μια χώρα διαρκών ταραχών κι επεισοδίων, επομένως, ανασφάλειας για επισκέπτες», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι επερωτώντες βουλευτές.

Αφού παραθέτουν μία σειρά περιστατικών «βάναυσης και έκνομης συμπεριφοράς από την πλευρά μέρους της αστυνομίας», όπως λένε, «καρφώνοντας» τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι η ΕΛ.ΑΣ ενεργεί σύμφωνα με τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για να καταλήξουν στο περιστατικό με τον ημίγυμνο διαδηλωτή  το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν ενημέρωση από τον ίδιο για το αν ξεκίνησε η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης ή αν η  έρευνα θα εξαντληθεί μόνο στην παραπομπή της υπόθεσης στο Συνήγορο του Πολίτη.

Πηγή: skai.gr