Εντυπωσιακή αλλαγή για την υπόγεια διάβαση στο ύψος του Παντείου Πανεπιστημίου (pics)

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης και εξωραϊσμού της υπόγειας διάβασης επί της λεωφ. Συγγρού στο ύψος του Παντείου, από την Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Για την καλλιτεχνική παρέμβαση στο έργο, η περιφέρεια συνεργάστηκε με τις πρυτανικές αρχές του Παντείου, ενώ μαζί τους συναντήθηκε και ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά την επίσκεψη του στο σημείο. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με την πρύτανη Χριστίνα Κουλούρη και τους αντιπρυτάνεις Χαράλαμπο Οικονόμου, Χρίστο Παπαθεοδώρου, Πηνελόπη Φουντεδάκη και Μαριάννα Ψύλλα, ενώ τον ίδιο συνόδευαν ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος, ο εκτελεστικός γραμματέας Γ. Σελίμης, ο προϊστάμενος της ΔΔΙΜΥ Π. Καρυώτης και ο σύμβουλος οδικής ασφάλειας Κ. Λογοθέτης.

Η διάβαση φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο street artist Cacao Rocks με αναφορές στην παιδεία και τους νέους. Για παράδειγμα, η απεικόνιση της Μαρίας Κιουρί και η φράση «Dans la vie, rien n'est a craindre, tout est a comprendre», (μεταφ.: Τίποτα μη φοβάσαι στη ζωή. Προσπάθησε να κατανοήσεις τα πάντα), όπως και του Ρουσσώ και τη φράση «Il faut avoir deja beaucoup appris de choses pour savoir demander ce qu'on ne sait pas» (μεταφ: Πρέπει να έχεις ήδη μάθει πολλά πράγματα για να ξέρεις πώς να ρωτάς γι' αυτά που δεν ξέρεις).

Στο πλαίσιο των εργασιών έγινε πλήρης αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων με νέα αντιβανδαλιστικά, τεχνολογίας LED, κατασκευάστηκε νέο δάπεδο με ανθεκτική εποξειδική επάλειψη και τοποθετήθηκαν διαδρομές πρόσβασης με φωτιζόμενες πλάκες.

Ο περιφερειάρχης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το έργο «αφετηρία και οδηγό» για παρόμοιες διαβάσεις και σημείωσε: «Όχι μόνο αποδίδεται στους πολίτες ένα υπέροχο έργο, αλλά ταυτόχρονα γίνεται πράξη το όραμα που έχουμε για την αναβάθμιση συνολικά των υπόγειων διαβάσεων αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής. Τα σύγχρονα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, οι καλλιτέχνες που τη φιλοτέχνησαν, με τις οδηγίες της συγκλήτου του Πανεπιστημίου, δίνουν ένα άψογο αποτέλεσμα, σε λειτουργικό και αισθητικό επίπεδο. Την ίδια ώρα εξασφαλίζεται και η μέγιστη ασφάλεια για τους πολίτες καθώς και η μακροχρόνια διατήρηση της παρέμβασης, καθώς χρησιμοποιήθηκαν ειδικές τεχνικές αντιγκράφιτι».

Η πρύτανης Χ. Κουλούρη, εκδήλωσε τη βούληση να «υιοθετηθεί» από το πανεπιστήμιο η διάβαση, «γιατί την αντιμετωπίζουμε ως μέρος του και ως εμβληματική δράση». Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα υπέροχο και πλήρως ανταποκρίσιμο στα «αισθητικά κριτήρια ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος αλλά και στην επιστημονική του ταυτότητα, καθώς και στα μηνύματα που θέλουμε να μεταδώσουμε μέσα από τα πρόσωπα που απεικονίζονται αλλά και τα μότο που τα συνοδεύουν και τα οποία καλούμε τους διαβάτες να τα διαβάσουν και να τα “αποκρυπτογραφήσουν"».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: Αθήνα