Εντείνεται η μάχη της διαδοχής

Εντείνεται η μάχη της διαδοχής και οι παρασκηνιακές διεργασίες για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Την παραίτηση του από τη θέση του γενικού διευθυντή των οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος υπέβαλε την Παρασκευή το μεσημέρι ο Κώστας Πυλαρινός.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέβαλε την παραίτησή του θεωρώντας ότι μετά την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, και ως άμεσος συνεργάτης του, δε θέλει να δεσμεύει το διάδοχό του.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι ωστόσο, συνδέουν την παραίτηση Πυλαρινού με την εντεινόμενη μάχη για τη διαδοχή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Πυλαρινός αποχωρεί προκειμένου να διευκολύνει την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου, που είναι και πρόεδρος των οικονομικών της Εκκλησίας.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να είναι όσιος, άκακος και αμόλυντος. Ο Θεός να μας βοηθήσει να βγάλουμε το διάδοχο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου.

• • Με αυτή τη φράση απάντησε ο Μητροπολίτης Καρυστίας, τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας στην ελλαδική εκκλησία.

Πέντε μητροπολίτες φέρονται μέχρι στιγμής ως υποψήφιοι για τον αρχιεπικοπικό θρόνο: Ο Σπάρτης Ευστάθιος, ο Θηβών Ιερώνυμος, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος και ο Σύρου Δωρόθεος.

Η εκλογή του νέου Αρχιεπίσκοπου θα γίνει στις 7 Φεβρουαρίου χωρίς να αποκλείεται μέχρι τότε να έχουν δηλώσει ενδιαφέρον και άλλοι ιεράρχες.

Ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, μητροπολίτης Καρυστίας, δήλωσε ότι όλα είναι έτοιμα για την εκλογή της 7ης Φεβρουαρίου, ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχει κενό εξουσίας.

Ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος, ερωτηθείς εάν θα είναι υποψήφιος απάντησε: Αν το αποφασίσει η Ιεραρχία, θα υπακούσω, αλλά ως πρόσωπα το να διεκδικούμε τέτοιες θέσεις δεν είναι εκκλησιαστικό.




Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, πνευματικός αδελφός του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου ευχήθηκε να εκλεγεί ο καλύτερος και ο αγιότερος και να συμπληρώσει – όπως είπε το έργο του Χριστόδουλου, τον οποίο χαρακτήρισε υπέρλαμπρο αστέρι.

Μάλιστα, ο Καλαβρύτων δε δίστασε να εκφράσει ανοικτά την προτίμησή του στο πρόσωπο του μητροπολίτη Σπάρτης. Είναι ο μητροπολίτης Σπάρτης, τον οποίο θα ψηφίσω, είπε χαρακτηριστικά.

Είναι ο δεύτερος μητροπολίτης, μετά τον Νικοπόλεως, ο οποίος δηλώνει ανοικτά την προτίμησή του στον Σπάρτης.

Το αύριο είναι αύριο δήλωσε χαμογελώντας ο κ .Ευστάθιος.

Τέλος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ευχαρίστησε το λαό για τη μαζική συμμετοχή του στην τελετή και αναφέρθηκε στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι οι καρδιές και οι θύρες μας προς το θρόνο είναι ανοιχτές, όπως και του Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης εδήλωσε ότι δεν έχει ανάμιξη στη διαδοχή.

Όσον αφορά το θέμα της προσφώνησης του τέως βασιλιά πριν από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Άνθιμος δήλωσε μεταξύ άλλων: Η Ελλάδα δεν φοβάται τους τέως.

Οι προκλήσεις του μητροπολίτη Άνθιμου πρέπει να καταδικαστούν από όλους τους εργαζόμενους, θρησκευόμενους και μη, ως άκρως επικίνδυνες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζοντας τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε σήμερα ο κ. Ανθιμος.

Από την πλευρά του ο ΣΥΝ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι σε πλήρη αντίθεση με τον πνεύμα της ημέρας... ο κ. Άνθιμος επέλεξε να προκαλέσει και προσθέτει ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δεν αντιλαμβάνεται στοιχειώδεις ευαισθησίες όπως ο πόνος για η απώλεια ενός ανθρώπου, οι οποίες επιτάσσουν σεμνότητα και περισυλλογή και δεν προσφέρονται για διχαστικά κηρύγματα.
Πηγή: skai.gr