Ένταση μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών στην πορεία κατά της αστυνομικής παρουσίας στο ΑΠΘ

Ένταση σημειώθηκε στην πορεία διαμαρτυρίας για την αστυνομική παρουσία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε το απόγευμα από την Καμάρα και κατέληξε στο ίδιο σημείο.

Άτομα με κουκούλες και ρόπαλα στα χέρια έτρεξαν προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων και πέταξαν αντικείμενα ενώ άναψαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών. Οι αστυνομικοί απάντησαν με κρότου λάμψης. 

Στην πορεία ακούστηκαν συνθήματα κατά της παρουσίας της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και του νόμου για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η πορεία διέσχισε τις οδούς Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη , Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου και ολοκληρώθηκε στην Καμάρα.

Ένα άλλο μπλοκ φοιτητών άρχισε την πορεία του από την πλατεία Αγίας Σοφίας και περνώντας από την οδό Τσιμισκή κατέληξε στην πλατεία Αριστοτέλους.

Προσαγωγές, μία σύλληψη και άγριο ξύλο στο Αριστοτέλειο: Αντιεξουσιαστές έσπασαν την είσοδο στο κτίριο Διοίκησης

Σημειώνεται πως ένταση και συμπλοκή φοιτητών με αστυνομικές δυνάμεις επικράτησε το μεσημέρι της Τρίτης μπροστά από το Κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια των επεισοδίων έγινε χρήση χημικών από την πλευρά των αστυνομικών, που δέχθηκαν βροχή από πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ έγιναν μάχες σώμα με σώμα. Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές, εκ των οποίων η μία μετατράπηκε σε σύλληψη.

Αιτία των νέων επεισοδίων είναι οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις φοιτητών και αντιεξουσιαστών για την δημιουργία βιβλιοθήκης σε χώρο του Βιολογικού που επί 34 χρόνια τελούσε σε κατάληψη και η παρουσία αστυνομικών που περιφρουρούν το χώρο προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα για τη βιβλιοθήκη. 

Μέλη φοιτητικών παρατάξεων είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο και φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομικής παρουσίας. Μπροστά τους μπήκε ένα άτομο, που κατά δήλωση του είναι παλιός απόφοιτος του Πανεπιστημίου, χωρίς όμως να αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους φοιτητές η ιδιότητα του. Αρχικά επιτέθηκε φραστικά προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ και στη συνέχεια επιχείρησε να χειροδικήσει εναντίον αστυνομικού, ο οποίος αντέδρασε και τον απώθησε, με αποτέλεσμα να γενικευτεί η συμπλοκή, με τα ΜΑΤ να απωθούν τους φοιτητές με γκλομπς και χρήση χημικών.

Δυνάμεις της αστυνομίας παρέμειναν μπροστά από το Κτίριο Διοίκησης όπου η τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου προχωρά στην αποκατάσταση των σπασμένων υαλοπινάκων και ρόλων και την αποτίμηση των ζημιών μέσα στο κτίριο, που προκάλεσαν νωρίτερα με λοστούς και διαρρηκτικά εργαλεία οι αντιεξουσιαστές, μετά τον πρώτο κύκλο των σημερινών επεισοδίων στη ΣΘΕ.

Πηγή: skai.gr