Διαθέσιμο για όλες τις ομάδες του πληθυσμού άνω των 18 ετών θα είναι στη χώρα μας από τον Μαΐο το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson, όπως αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού, η οποία συνεδρίασε σήμερα με ευρεία ατζέντα θεμάτων.

Άλλωστε, όπως σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης, «πριν μια εβδομάδα είχαμε μια κοινή απόφαση από τον FDA, τον CDC, τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ για άρση της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johsnon&Jonhson. Έγινε λεπτομερής έλεγχος στα περιστατικά, τα θρομβωτικά επεισόδια και τα δεδομένα από την Αμερική δόθηκαν με μικρή διαφορά χρόνου από τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν, αποφασίστηκε η άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου της Johsnon&Jonhson». 

Όπως είπε, ο αριθμός των περιπτώσεων με θρομβωτικά επεισόδια ήταν 15 σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν γυναίκες από 18-35 ετών, μέση ηλικία τα 37 έτη. 

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι τα οφέλη υπετερούν των πιθανών σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών. 

«Η Εθνική Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την άρση της χορήγησης του εμβολίου και στην Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εκτός από το ότι είναι πρακτικό εμβόλιο, είναι αποτελεσματικό άνω του 80% για πρόληψη σοβαρού νόσησης, άνω του 90% για πρόληψη νοσηλείας σε νοσοκομείο και 100% για πρόληψη θανάτων από τον κορωνοϊό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις