Κλείσιμο

Εμβολιασμός παιδιών: Νέα αιτία διαζυγίου; Τι συμβαίνει όταν διαφωνούν οι κηδεμόνες

Μία νέα αιτία διαζυγίων φαίνεται ότι «γεννά» ο κορωνοϊός: Πρόκειται για την ασυμφωνία των κηδεμόνων, σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη διαφωνία μητέρας και πατέρα, έχει ήδη οδηγήσει δύο ζευγάρια στην πόρτα δικηγόρου στη Θεσσαλονίκη. Όπως μεταφέρει στο GRTimes η Θούλη Παράσογλου, δικηγόρος εξειδικευμένη στο Οικογενειακό Δίκαιο για περισσότερα από 35 χρόνια αλλά και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου, «έχω αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα δις, καθώς πρόκειται για ένα μείζον θέμα».

Σύμφωνα με την κ. Παράσογλου, «τα προβλήματα προϋπήρχαν στα ζευγάρια και το ζήτημα του εμβολιασμού πήρε μία τρομακτική διάσταση στη συνέχεια. Πρόκειται για τη διάταξη του αστικού κώδικα 1511, που για σοβαρά ζητήματα, οι γονείς θα πρέπει να έχουν σύμφωνη γνώμη. Πρέπει λοιπόν να έχουν κοινή άποψη για τον εμβολιασμό».

Αντίκτυπο στην ψυχολογία των παιδιών-12χρονη χτύπησε τη μητέρα της για να μην την εμβολιάσει

Ανάμεσα στη διαφωνία των δύο γονέων, βρίσκεται πάντοτε και το παιδί, στην ψυχολογία του οποίου, σύμφωνα με την κ. Παράσογλου, «υπάρχει αντίκτυπο». Όπως περιγράφει η ίδια, σε μία περίπτωση η επίπτωση στην ψυχολογία του παιδιού ήταν τέτοια που «η κόρη άρχισε να χτυπάει τη μητέρα και να λέει ότι δε θέλει να εμβολιαστεί. Ο πατέρας έλεγε ότι δεν επιτρέπει στο παιδί να εμβολιαστεί, ενώ η μητέρα ήθελε. Πρόκειται για ακραίες συμπεριφορές. Πλέον, επικρατεί μία παράνοια».

Σε ότι αφορά τώρα τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η κ. Παράσογλου αναφέρει ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ακόμη κάποια τελική απόφαση, ενώ σημειώνει πως «σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να υπάρχει κανονική απόφαση με τακτική διαδικασία».

Ο κηδεμόνας που έχει όλη τη γονική μέριμνα μπορεί να εμβολιάσει το παιδί
«Δύσκολη» χαρακτηρίζει την περίπτωση διαφωνίας των γονέων αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών τους, η καθηγήτρια Οικογενειακού Δικαίου στο ΑΠΘ, Θεανώ Παπαζήση. Όπως ξεκαθαρίζει η ίδια μιλώντας στο GRTimes, «εφόσον ο ένας γονιός έχει όλη τη γονική μέριμνα, μπορεί να εμβολιάσει το παιδί χωρίς να ρωτήσει τον άλλον».

Σύμφωνα με την ίδια, σε περίπτωση που οι κηδεμόνες μοιράζονται τη γονική μέριμνα, «τότε ο ένας δεν μπορεί να το επιβάλλει στον άλλον, διότι το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό και δεν παρατηρείται άμεσος και ορατός κίνδυνος για το παιδί που δε θα εμβολιαστεί, διότι υπάρχουν άλλοι τρόποι προστασίας, όπως η μάσκα, οι αποστάσεις κ.α.».

Η κ. Παπαζήση, επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «αυτό που προβλέπεται από τον νόμο είναι ότι το ένα μέρος μπορεί να ενεργήσει μόνο του, σε περίπτωση που υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Τέτοιος, είναι ένα τροχαίο ατύχημα, όπου οι γονείς μπορεί να διαφωνούν για το αν θα κάνει ή όχι μετάγγιση το παιδί, ή αν θα πρέπει να διασωληνωθεί. Στο εμβόλιο δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος».

Σύμφωνα πάντα με την καθηγήτρια Οικογενειακού Δικαίου στο ΑΠΘ, «Είναι θέμα κινδύνου. Αφορά το αν το ζήτημα είναι αποτρέψιμο, ή μη αποτρέψιμο».

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: GRtimes