Εμβολιασμοί: «Πόρτα - πόρτα» στην Κρήτη - Η νέα στρατηγική για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται στη χώρα μας ενώ σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για Αττική, την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, τρεις περιοχές όπου παρατηρείται έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

Στην Κρήτη ξεκινά από σήμερα ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές. Το υπουργείο  Υγείας  έχει  έρθει σε επαφή με δημοτικούς παράγοντες οι οποίοι ενημερώνουν τους κατοίκους των περιοχών και ακολούθως κινητά συνεργεία της Επιχείρησης "Ελευθερία", θα καλύψουν συγκεκριμένες μέρες στις περιοχές αυτές.

«Είναι λάθος να περιμένει κάποιος να ξεκινήσει τον εμβολιασμό του μετά τις διακοπές», ανέφερε εχθές η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής».

Από, σήμερα η ενημέρωση για το ποσοστό εμβολιασμού ανά δήμο θα είναι καθημερινή.

Ανεμβολίαστοι το 99% στις ΜΕΘ

Έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν απηύθυνε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιώντας ότι από τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου σχετικά με τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τους θανάτους λόγω κορωνοϊού προκύπτει ότι το 99% είναι ανεμβολίαστοι.

Πρόσθεσε ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν σε εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο εμβολιασμών. «Υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές τέτοιες περιοχές και θα χρειαστούμε τη βοήθεια, την πιο ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να πάμε στο επίπεδο της μικροκλίμακας του κάθε Δήμου, ώστε να εντοπίσουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν» πρόσθεσε.

Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους εφήβους

Την επόμενη εβδομάδα εν τω μεταξύ θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό  με mRNA εμβόλια των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών.

Όπως ανακοινώθηκε, ραντεβού θα μπορούν να κλείνουν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2006. Λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό των εφήβων αλλά και για το πως θα δίνεται η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων, θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα.

Πάνω από 4 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι

Το τελευταίο 24ωρο, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες στη χώρα μας, ξεπέρασαν το όριο των τεσσάρων εκατομμυρίων. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8,8 εκατ. εμβολιασμοί.

«Κάθε μέρα, χιλιάδες Έλληνες γίνονται μέρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Κλείσε κι εσύ το ραντεβού σου», ανέφερε ο πρωθυπουργός  με ανάρτησή του εχθές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εντατικοποίηση ελέγχων και αυστηρά πρόστιμα

Η εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό προκρίθηκε εχθές σε  ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, στην  οποία συζητήθηκε και  το επιχειρησιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει αυστηροποίηση των προστίμων.

Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο ακόμα και για αναστολές λειτουργίας επιχειρήσεων από την πρώτη παράβαση,  χωρίς προειδοποίηση, και με υψηλότερα πρόστιμα από αυτά που ισχύουν σήμερα.

Την εποπτεία της  ομαλής λειτουργίας της νυχτερινής διασκέδασης αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η αστυνομία.  

Επίσης, εξετάζεται ένα "ηθικό μπόνους" για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα. Συγκεκριμένα, θα ανακοινώνονται με λίστες οι επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα και εκείνες που τα παραβιάζουν.

Τούντας: Με rapid ή μοριακό στα MMM, μάσκα παντού και αντικατάσταση των self test

Πιο τολμηρά και αποφασιστικά μέτρα από την πλευρά της πολιτείας για την επίσπευση των εμβολιασμών, πρότεινε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Στα μέτρα αυτά συμπεριέλαβε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, την πρόσβαση σε μετρό και λεωφορεία με αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, την αντικατάσταση των self test με rapid ή PCR, αλλά και την επαναφορά της μάσκας.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ξενίζει. Αφορά ορισμένες κατηγορίες και πρώτα από όλους τους υγειονομικούς, αλλά και αυτούς που εργάζονται στα ΜΜΜ, στον τουρισμό, στους οίκους φιλοξενίας ηλικιωμένων, αλλά και τους εκπαιδευτικοί που έρχονται σε επαφή με μεγάλες ομάδες ατόμων και είναι εκτεθειμένοι, γιατί πολλά παιδιά είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πηγή: skai.gr