Ελπιδοφόρος από Χίο: Καλή γειτονία σημαίνει αμοιβαίος σεβασμός και ελευθερία

Μήνυμα καλής γειτονίας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ελευθερίας, έστειλε από τη Χίο την οποία και επισκέπτεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Λίγο πριν προσκυνήσει στο οστεοφυλάκιο του Αγίου Μηνά όπου φυλάσσονται λείψανα των θυμάτων της σφαγής της Χίου το 1822 ο κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε:

«Να φανούμε αντάξιοι της θυσίας των πατέρων και των αδελφών μας οι δε γείτονες να μην επαναλάβουν ποτέ τις θηριωδίες του παρελθόντος αλλά να μάθουμε όλοι μαζί να ζούμε με ειρήνη, με αγάπη και συναδέλφωση. Η θυσία αυτών των ανθρώπων να μην πάει χαμένη ούτε για εμάς που απολαμβάνουμε την ελευθερία μας, χάρη στη θυσία τους, αλλά και η άλλη πλευρά την οποία την έβλεπα καθώς ερχόμασταν εδώ στο μοναστήρι, να καταλάβει ότι αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει και πρέπει πλέον να μάθουμε να είμαστε πολιτισμένοι, να είμαστε καλοί γείτονες και καλή γειτονία σημαίνει αμοιβαίος σεβασμός και ελευθερία».

Επίσης ο κ. Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε την “Κιβωτό του Αιγαίου”, στο Αίπος της Χίου όπου συναντήθηκε με τα παιδιά της “Κιβωτού” και τον ιδρυτή της οργάνωσης πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την εμπειρία που έζησε ως πρόσφυγας, μόλις 10 χρονών, φεύγοντας με τους γονείς και τα αδέλφια του από την Κωνσταντινούπολη για την Ελλάδα. Και ζήτησε από τα παιδιά να είναι περήφανα γιατί δεν είναι οι φταίχτες της κατάστασής τους, αφού πληρώνουν τις αμαρτίες των μεγάλων. «Δεν σας λυπόμαστε, σας ντρεπόμαστε», είπε χαρακτηριστικά στα παιδιά ο κ. Ελπιδοφόρος, ενώ σημείωσε πως τα πληγωμένα παιδιά είναι αυτοί που γίνονται μεγάλοι και πραγματικοί ηγέτες. «Βλέπω μια αετοφωλιά, από την οποία θα βγείτε σαν αετόπουλα να κατακτήσετε τον κόσμο», τόνισε προς τα παιδιά της “Κιβωτού” ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε τη διάθεση του συνολικού ποσού του 1 εκ. δολαρίων προς τους πυρόπληκτους, χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν από τους ομογενείς των Η.Π.Α..

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο τιμής του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κατά τη διάρκεια γεύματος στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στα Καρδάμυλα της Χίου.

Ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης στον λόγο του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αποτελεί  μεγάλη  τιμή και  χαρά για μας η  έλευση του Σεβασμιότατου Αρχιεπίσκοπου Αμερικής .κ.κ. Ελπιδοφόρου. Είμαστε υπερήφανοι για την μεγάλη του  αγάπη προς τους συμπατριώτες του στα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου και για το ενδιαφέρον και την στήριξή του στα ζητήματα  που απασχολούν το Ορθόδοξο ποίμνιο των νήσων. Αποδίδουμε τον δέοντα σεβασμό και λαμπρότητα ως οφείλουμε, σε αυτήν την εξέχουσα προσωπικότητα της Ορθοδοξίας ».

Κατά την διάρκεια του γεύματος πραγματοποιήθηκε Πολυχρονισμός εις την Αυτού Σεβασμιότητα, από τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Προσκυνήματος Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου, κ. Μιχαήλ Άνθιμο Δήσσο, και μίλησαν επίσης ο Δρ. Νίκος Τσάκος καθώς και ο Πολιτειακός Γερουσιαστής Η.Π.Α και Προέδρος της Π.Α.Δ.Ε.Ε Λεωνίδας Ραπτάκης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, https://www.politischios.gr/