Κλείσιμο

Ελληνοβρετανικό σχέδιο για παράτυπη μετανάστευση - Παραμένει στο Αιγαίο βρετανικό σκάφος

Κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση, το οποίο θα έχει άμεση ισχύ και στόχο τη μείωση της διέλευσης  παράτυπων μεταναστών στην ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Βρετανίας, με στόχο την  ενίσχυση της συνεργασίας τους στο θέμα αυτό.

Το σχέδιο προβλέπει την ανανέωση εγκατάστασης βρετανικού σκάφους συνοριοφυλακής που θα συμμετέχει στην έρευνα και διάσωση στην περιοχή του Αιγαίου, όπως επίσης όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου και επιστροφών, συνεργασία των αρχών επιβολής του νόμου των δύο χωρών στην εξουδετέρωση των παράνομων δικτύων μετανάστευσης και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου μεταναστευτικού εγκλήματος.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας χαρακτηρίζει το σχέδιο «ιστορικό» που σηματοδοτεί τη σταθερή δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, η οποία όπως αναφέρεται «παραμένει υψηλή».

Το κοινό σχέδιο υπέγραψαν από βρετανικής πλευράς ο υφυπουργός Μετανάστευσης, Κρις Φιλπ, και από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Βρετανός υφυπουργός αναφέρει: "Η παράνομη μετανάστευση διευκολύνεται από επικίνδυνους και κακόβουλους εγκληματίες, που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις απόγνωσης στις οποίες βρίσκονται πολλοί άνθρωποι, χωρίς να ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των ανθρώπων αυτών. Το κοινό σχέδιο δράσης θα υλοποιήσει τη δέσμευσή μας να κρατήσουμε τα σύνορά μας ασφαλή και θα αποθαρρύνει όσους σκέφτονται να κάνουν το επικίνδυνο και παράνομο ταξίδι στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε πολλές περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο".

"Με την υπογραφή Στρατηγικής Συνεργασίας Δράσης οι Υπουργοί Γιώργος Κουμουτσάκος και Κρις Φιλπ σφραγίζουν την εξαιρετική βρετανοελληνική συνεργασία στο μεταναστευτικό. Οι προκλήσεις της παράτυπης μετανάστευσης, η παράνομη διακίνηση και η προστασία της ανθρώπινης ζωής μάς αφορούν όλους" σχολίασε από πλευράς της η πρέσβειρα της Βρετανίας στην Αθήνα Κέιτ Σμιθ. 

Πηγή: skai.gr