Μαρτυρίες της ΕΜΑΚ από την Τουρκία: Αναζητούμε και το παραμικρό ίχνος ζωής, είναι μάχη της ζωής ενάντια στον θάνατο - Βίντεο

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των στελεχών της ΕΜΑΚ που μετέφεραν οι συνάφελφοί τους- «Εχει αξία να ανασύρεις και τον νεκρό για να τον παραδώσεις στην οικογένειά του- Πίσω από νεκρούς βρίσκονταν άνθρωποι ζωντανοί», περιέγραψαν

Ρεπορτάζ Μάκης Συνοδινός

Ανείπωτο πόνο, μεγάλες καταστροφές και το δίλημμα ποιον θα σώσουν πρώτο αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής που έχει μεταβεί στη σεισμόπληκτη Τουρκία.

Ο Υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, μετέφερε τις μαρτυρίες των συναδέλφων του που βρίσκονται στον τόπο που επλήγη από τον φονικό σεισμό.

Εμφανώς συγκινημένος ήταν κυρίως όταν αναφέρθηκε στους συναδέλφους του κ.κ Νίκα και Αθανασόπουλο οι οποίοι συμμετέχουν στις έρευνες διάσωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αθανασόπουλος είναι ο πυροσβέστης που ανέσυρε ζωντανό παιδάκι από τα ερείπια, με τη φωτογραφική κάμερα να τον απαθανατίζει να κλαίει.

Ο Νίκας είναι ο πυροσβέστης, ο πατέρας του οποίου έσωσε ζωές το 1995 στο σεισμό στο Αίγιο.

«Δυόμισι μέρες είμαστε σε ένα οικοδομικό τετράγωνο. Αυτό δείχνει τη κλίμακα της καταστροφής. Είναι τεράστια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάφας κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Πολτικής Προστασίας.

Πρόσθεσε πως «το αποτέλεσμα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι πέντε ζωντανοί άνθρωποι που έχουν απεγκλωβιστεί από τα ερείπια κι άλλοι πέντε νεκροί».

Περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής ο υποστράτηγος ανέφερε πως «δυστυχώς έχουμε αφήσει και κάποια νεκρά άτομα στα σημεία που υπάρχουν συντρίμμια» διευκρινίζοντας πως με βάση το πρωτόκολλο δεν μπορείς σε μια τέτοια καταστροφή να χάνεις χρόνο όταν δίπλα σου έχεις φωνές που σε καλούν για βοήθεια.

Εξηγώντας τα λόγια του πρόσθεσε πως ακόμα «και ο νεκρός που θα δοθεί στους δικούς του είναι πολύ σημαντική δουλειά. Έχουμε κινδυνέψει και για νεκρούς».

Ο κ. Μπαλάφας είπε ακόμα ότι «υπήρχαν φορές που αναγκαστήκαμε να ανασύρουμε νεκρούς επειδή γιατί πίσω τους υπήρχαν ζωντανοί» συμπληρώνοντας  πως «στην Τουρκία αυτή τη στιγμή από μια σύντομη ανασκόπηση που κάναμε είναι 88 ομάδες στο πεδίο. Το νούμερο είναι τεράστιο. Και άλλες 14 ομάδες που  τις επόμενες ώρες θα είναι και αυτές στη Τουρκία».

Χαιρετισμό στην ενημέρωση, απηύθυνε ο νέος αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος Γεώργιος Πουρναράς, ο οποίος αφού έδωσε συγχαρητήρια στους Έλληνες πυροσβέστες που επιχειρούν στις σεισμόπληκτες περιοχές, έκλεισε με μια φράση του Καζαντζάκη:
«Ο άνθρωπος όταν νιώθει πόνο είναι ζωντανός.... Αλλά όταν νιώθει τον πόνο του άλλου τότε ναι είναι Άνθρωπος».

Πηγή: skai.gr