ΕΛΓΑ: Ενισχύεται με 35 εκατομμύρια ευρώ – Μέσα στον Αύγουστο η εξόφληση αποζημιώσεων του 2019

Της Γωγώς Κατσέλη 

«Ένεση» ρευστότητας ύψους 35 εκατ. ευρώ χορηγεί η κυβέρνηση στον ΕΛΓΑ προκειμένου να προχωρήσει στην εξόφληση των αποζημιώσεων για το 2019 μέσα στον Αύγουστο.  

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, «ο πρωθυπουργός, αποδεχόμενος σχετικές εισηγήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, αποφάσισε να ενισχυθεί ο Οργανισμός  με 35 εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε άμεση αποπληρωμή των οφειλών προς τους δικαιούχους αγρότες, για τις ζημιές των καλλιεργειών του έτους 2019 και εν μέρει του 2020».  Πρόσθεσε δεν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ 63,5 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του οφειλόμενου 35% υπολοίπου των αποζημιώσεων υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι «η ενίσχυση αυτή αποτελεί μέρος της εξαγγελθείσας αναμόρφωσης για την εξυγίανση του Οργανισμού, η οποία ξεκίνησε με το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση και σύμφωνα με το οποίο εξορθολογίζεται η καταβολή αποζημιώσεων. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το σχέδιο νόμου βάζει πλαφόν στις αποζημιώσεις στα 70.000 ευρώ κατ’ έτος και ανά δικαιούχο για όλες τις καλλιέργειες με εξαίρεση αυτές που είναι ίδιες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως για παράδειγμα τα οπωροκηπευτικά, για τις οποίες το ανώτατο όριο διπλασιάζεται φτάνοντας στα 140.000 ευρώ.

«Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί μας για πρώτη φορά μετά από χρόνια λαμβάνουν τόσο γρήγορα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις. Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του ΕΛΓΑ φανερώνει τα θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς, ενώ η δεύτερη φάση προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών προσδιορισμού της ζημίας και έχει ως στόχο να επιτραπεί η εγκαιρότερη καταβολή των αποζημιώσεων καθώς και να προχωρήσουμε σε ένα πιο αντικειμενικό, ορθολογικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα εκτίμησης των ζημιών», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

Σημειώνεται ότι ο ΕΛΓΑ αντιμετωπίζει σοβαρά  προβλήματα ρευστότητας, δεδομένου ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για τη διευκόλυνση του αγροτικού κόσμου αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στην πληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 αντί για την 1η Ιουνίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία. Παράλληλα, τα έσοδα του Οργανισμού από την είσπραξη των ασφαλίστρων διαμορφώθηκαν το 2019 στα 175 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 12 εκατ. ευρώ προορίζονται για το αποθεματικό του  και 23 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, ενώ οι ζημιές που καλύπτει ο Οργανισμός ανέρχονται στα 170 εκατ. ευρώ καθιστώντας τον ελλειμματικό κατά 40 εκατ. ευρώ.

Πηγή: skai.gr