Έλεγχοι της Τροχαίας Αττικής σε φορτηγά τον Ιούνιο: Στο 70% οι παραβάσεις

Πρόστιμα 250.000 ευρώ βεβαίωσε η Τροχαία Αττικής, κατά την διάρκεια στοχευμένων και συστηματικών ειδικών ελέγχων, που πραγματοποίησαν αστυνομικοί των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ), κατά τον μήνα Ιούνιο, σε φορτηγά οχήματα, σε ολόκληρη την περιφέρεια της Αττικής.

Εντυπωσιακό είναι ότι πάνω από το 70% των φορτηγών που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν κάποια παράβαση, με κύρια την υπέρβαση του ωραρίου από πλευράς οδηγών, με αποτέλεσμα να οδηγούν χωρίς ανάπαυση, που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή κυκλοφορία.

Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν συνολικά 1.512 φορτηγά οχήματα και βεβαιώθηκαν 1.095 παραβάσεις εκ των οποίων:

  •  900 για υπέρβαση του ωραρίου εργασίας-ανάπαυσης.
  •  166 για οδήγηση χωρίς τη χρήση κάρτας ψηφιακού ταχογράφου, για χρήση κάρτας άλλου οδηγού και για μη ορθή συμπλήρωση φύλλου ταχογράφου.
  •   2 για σκόπιμη επέμβαση στη συσκευή ψηφιακού ταχογράφου με την τοποθέτηση πρόσθετου ηλεκτρονικού κυκλώματος, ώστε να αλλοιώνονται οι καταγραφόμενες ενδείξεις.
  •   3 παραβάσεις του κανονισμού περί ενδομεταφορών (cabotage).
  •   3 για διενέργεια παράνομης διεθνούς επιβατικής και εμπορευματικής μεταφοράς.
  •   21 για υπέρβαρο φορτίο.

Σε όλες τις ως άνω περιπτώσεις αφαιρέθηκαν οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Επίσης, αφαιρέθηκαν 2 κάρτες ψηφιακού ταχογράφου, που απεστάλησαν στο υπουργείο Μεταφορών, έγιναν 7 ακινητοποιήσεις και ένα όχημα δεσμεύτηκε από το Τελωνείο. 

   Τέλος, βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 250.000 ευρώ.

   Σύμφωνα με την Τροχαία, παρόμοιες ειδικές δράσεις θα επαναληφθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο Οδικής Ασφάλειας. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ