Εκτός ΕΣΥ λόγω άγνοιας

Ένας στους τέσσερεις πολίτες μένει εκτός ΕΣΥ, ενώ το 12,8% του πληθυσμού δεν έχει δικαίωμα στην δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", έρευνα του συνδικαλιστικού οργάνου του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) αλλά και εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας, δείχνουν ότι πρόκειται για ανασφάλιστους, μακροχρόνια ανέργους και λαθρομετανάστες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τσιγγάνοι και ομογενείς που, ενώ διαθέτουν ειδικό βιβλιάριο, δεν καταφεύγουν στο ΕΣΥ λόγω άγνοιας. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι είναι περίπου το 5,5% του πληθυσμού, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι ανέρχονται στο 2,8%.

Όπως αναφέρει μελέτη του Κέντρου Στήριξης και Υποστήριξης "Εύξεινη Πόλη", οι βασικοί λόγοι που οι τσιγγάνοι δεν επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων είναι ο φόβος και η δυσπιστία απέναντι στο σύστημα, η όχι ιδιαίτερα φιλική υποδοχή που τους επιφυλάσσει το προσωπικό και η άγνοια για τα κοινωνικά τους δικαιώματα. Για παρόμοιους λόγους περιορίζεται η πρόσβαση στο ΕΣΥ των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που υπολογίζονται σε 200.000, και από την Αλβανία, που φθάνουν τις 150.000.
Πηγή: skai.gr