Εξαρθρώθηκε σπείρα που ανατίναζε ΑΤΜ- Στα 1,17 εκατ. ευρώ η λεία

Οργανωμένη συμμορία που ανατίναζε ΑΤΜ τραπεζών, στην Αττική και στην Κόρινθο, με λεία που υπολογίζεται ότι ανέχεται στο 1.170.000 ευρώ, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής.

Οι διαρρήξεις των ΑΤΜ γίνονταν με την χρήση εύφλεκτων αερίων, γνωστή και ως μέθοδος PLOFKRAAK ή ξηρών εκρηκτικών υλών και η δράση της συμμορίας είχε προκαλέσει πονοκέφαλο στις αρχές, καθώς δραστηριοποιείτο από το 2018, ενέχεται και σε κλοπές αυτοκινήτων, ενώ τα μέλη της κινούνταν με επαγγελματικό τρόπο, είχαν ειδικές τεχνικές γνώσεις και χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα καταχωρημένα σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς, για να μην εντοπίζονται.

Για το λόγο αυτό συστάθηκε ειδική ομάδα από την Ασφάλεια Αττικής για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.

Τελικά, μετά από πολύμηνες έρευνες και συλλογή στοιχείων, πραγματοποιήθηκε προχτές το πρωί οργανωμένη επιχείρηση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, ηλικίας 30, 33 και 45 ετών, μέλη της οργάνωσης, οι οποίοι έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για σωρεία αδικημάτων.

Τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν ΑΤΜ Τραπεζών, που ήταν σε απομακρυσμένες περιοχές, εγκατεστημένα είτε σε σούπερ μάρκετ, είτε σε εξωτερικούς χώρους και αρχικά με την χρήση εύφλεκτων αερίων και στη συνέχεια με εκρηκτικές ύλες, προκαλούσαν έκρηξη και αφαιρούσαν είτε ολόκληρες τις κασετίνες είτε τα χρήματα με κλεμμένα οχήματα.

Οι δράστες πλησίαζαν με το όχημα τους το ΑΤΜ που επιθυμούσαν να διαρρήξουν και ο συνοδηγός με γρήγορες κινήσεις τοποθετούσε τον σωλήνα διοχέτευσης αερίου και με σπινθήρα που προκαλούσε, είτε με μπαταρία είτε με TASER, προκαλούσε την έκρηξη.

Έπειτα από ανεπιτυχείς απόπειρες διάρρηξης, κατά τις οποίες πραγματοποίησαν μεν έκρηξη αλλά δεν κατόρθωσαν να αφαιρέσουν τα χρήματα, αναβάθμισαν τον τρόπο δράσης τους και άρχισαν να πραγματοποιούν τις εκρήξεις με στέρεο εκρηκτικό που τοποθετούσαν μέσα στο ΑΤΜ.

Για να εισβάλουν σε χώρους που ήταν τοποθετημένα ΑΤΜ χρησιμοποιούσαν κλεμμένα φορτηγά, τα οποία εγκατέλειπαν στα σημεία, ενώ φορούσαν πάντα κουκούλες και γάντια, για να μην αναγνωρίζονται από τις κάμερες και να μην αφήνουν ίχνη, ενώ τα αυτοκίνητα διαφυγής, τα πυρπολούσαν και τα κατέστρεφαν.

Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες σε οικίες και χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φιάλη υγραερίου, ηλεκτρικά καλώδια, φυτίλια, πιστόλι, φυσίγγια, λοστοί, βαριοπούλα, μικροποσότητα κάνναβης, πλήθος ρολογιών, κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχει εξακριβωθεί η συμμετοχή των κατηγορούμενων σε 11 διαρρήξεις και 15 απόπειρες σε ΑΤΜ, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Κορινθίας.

Επιπλέον, εξιχνιάσθηκαν 14 κλοπές ΙΧΕ αυτοκινήτων και 5 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων.

Επισημαίνεται ότι οι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για πλήθος αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες για την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ