Κλείσιμο

Εξαρθρώθηκε εκτεταμένο δίκτυο εμπορίας ναρκωτικών: Το... «κοκορέτσι» και τα «κάστανα»

Στην εξάρθρωση εκτεταμένου δικτύου εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών σε Μενίδι και Φυλή, αποτελούμενου από δύο εγκληματικές οργανώσεις και επτά συμμορίες, προχώρησε η αστυνομία. Τα μέλη του δικτύου χρησιμοποιούσαν… πρωτότυπη φρασεολογία για την εμπορία ναρκωτικών ουσιών, ώστε να μη συλληφθούν, όπως «κοκορέτσι», «καφές» και «κάστανα». 

Μετά από συντονισμένες έρευνες και εφόδους σε Αχαρνές, Νέα Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση και Νέο Φάληρο συνελήφθησαν 22 άτομα, στην πλειονότητά τους Ρομά και έχουν πραγματοποιηθεί 20 κατ’ οίκον έρευνες, ενώ έχουν κατασχεθεί ποσότητες ναρκωτικών διαφόρων ειδών.

Το ιδιαίτερα πολυδαίδαλο σχήμα είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του στο μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου. 

Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ποσότητες κοκαΐνης, ηρωίνης, κάνναβης, 42.150 ευρώ, 6 αυτοκίνητα, πιστόλι, φυσίγγια καθώς και μηχανήματα και εργαλεία που αποτελούσαν πλήρες εργαστήριο περαιτέρω διαδικασίας τυποποίησης - νόθευσης κοκαΐνης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συλληφθέντες είχαν συστήσει συνεργαζόμενες εγκληματικές ομάδες με σκοπό την εξασφάλιση μια πλήρους ανταγωνιστικής αγοράς ναρκωτικών με κύριο χαρακτηριστικό την πώληση τους σε χαμηλές - δελεαστικές τιμές, ως απόρροια της υψηλής νόθευσης που είχαν πετύχει.

Χαρακτηριστικό αποτελεί ότι η τιμή μια δόσης ηρωίνης (0,5) γραμμάριων πωλούνταν κατά μέσο όρο σε τιμή από 7 έως 8 ευρώ, τιμή ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε σχέση με αυτή έτερων αγορών ναρκωτικών σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Ενδεικτικό των μέτρων προφύλαξης που λάμβαναν τα μέλη του εγκληματικού δικτύου ήταν ότι χρησιμοποιούσαν διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακές εφαρμογές, προκειμένου να αποφεύγουν να επικοινωνούν μέσω τηλεφώνων. Επίσης, κατά τις συνομιλίες τους, χρησιμοποιούσαν ειδική φρασεολογία και κωδικούς, για να μην γίνονται αντιληπτοί από τις Αρχές.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

•    Ως «πράσινα», «πρασινάδα» ή «πράσα», το χασίς λόγω του πράσινου χρώματος της συσκευασίας τους, καθώς και «λάστιχα».
•    Τα ναρκωτικά δισκία τα ονόμαζαν «καραμέλες», λόγω του σχήματος και του λευκού χρώματός τους.
•    Την ηρωίνη την αποκαλούσαν «κογιανή» ή «κουγιανή». Επίσης την ανέφεραν ως «κρέας», «σόδα, «θέμα», «κάστανα» , «καφέ», λόγω του καφέ σκούρου χρώματος που έχει.
•    Την κοκαΐνη την ονόμαζαν «άσπρη» ή «χιόνι», λόγω του λευκού χρώματος της ουσίας. Πολλές φορές την αποκαλούσαν «κοκορέτσι».
•    Το ένα κιλό ναρκωτικής ουσίας ως «αμάξι».
•    Την αστυνομική επιχείρηση ως «πέσιμο» ή «γάμο» ή «πανηγύρι».
•    Για τις ποσότητες χρησιμοποιούσαν τον όρο «γραμμές», η οποία υποδήλωνε τα γραμμάρια (1 γραμμή=1 γραμμάριο).
•    Τα χρήματα τα αποκαλούν «χαρτιά», λόγω της χάρτινης υφής τους και «λοβέ»

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν (20) έρευνες σε σπίτια, κατά τις οποίες εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν 200 γρ. κοκαΐνης, 500 γρ. κάνναβης, 1.035 γρ. χημικής ουσίας νόθευσης ναρκωτικών ουσιών, 20 γρ. ηρωίνης, 2 γρ. κάνναβης, σε μορφή σοκολάτας,9 στιπόχαρτα LSD (τρυπάκια), 3 Ι.Χ.Ε., πιστόλι, 49 φυσίγγια, το χρηματικό ποσό των 28.950 ευρώ, μηχανήματα και εργαλεία που αποτελούσαν μέρος του εργαστηρίου τυποποίησης και νόθευσης κοκαΐνης (κομπρεσέρ, πρέσα, καλούπι μηχανικό, υδάτινο διάλυμα αμμωνίας, κόσκινο, ταψιά, κουτάλες, αντιασφυξιογόνος μάρκα).

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση -αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τα όπλα και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Σημειώνεται ότι από έρευνες που διεξήχθησαν από το Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών το πρόσφατο χρονικό διάστημα, για την ίδια υπόθεση κατασχέθηκαν 522 γρ. κοκαΐνη, 752 γρ. ηρωίνης, 13.200 ευρώ και 3 Ι.Χ.Ε. ενώ συνελήφθησαν 4 άτομα μέλη των συμμοριών εκ των οποίων προφυλακίστηκαν 3.

Επιπρόσθετα από προγενέστερη δικογραφία του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών, προφυλακίστηκε προσφάτως μέλος μιας εκ των συμμοριών αυτών, ενώ τρία ακόμη μέλη τους είναι ήδη έγκλειστοι στα Κ.Κ. της χώρας από επιχειρήσεις άλλων υπηρεσιών κατά την πορεία των ερευνών.

Πηγή: skai.gr