Κλείσιμο

Έξαρση στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Την επανεμφάνιση τους κάνουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που εσφαλμένα πιστεύαμε ότι ανήκουν στο παρελθόν. Τα κρούσματα της σύφιλης, τη βλεννόρροιας και των χλαμυδιακών λοιμώξεων αυξάνονται ανησυχητικά κυρίως στους νέους οι οποίοι δεν έχουν αίσθηση του κινδύνου και πολλές φορές δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100.3 ο καθηγητής δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σταυριανέας, ανέφερε ότι η έξαρση οφείλεται κυρίως στην αθρόα είσοδο μεταναστών από κράτη της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Νοτιοανατολικής Ασίας αλλά και στον εφησυχασμό του κόσμου τα τελευταία χρόνια για τα αφροδίσια νοσήματα. Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς μπορεί να μη δώσουν κανένα σύμπτωμα για μήνες ή και χρόνια και στην πορεία να προκαλέσουν ακόμα και στείρωση.
Γι` αυτό η παραμικρή αλλαγή στο σώμα μετά τη σεξουαλική επαφή, όπως κάψιμο, αύξηση κολπικών υγρών, αλλαγή χρώματος της περιοχής ή εμφάνιση φυσαλίδων πρέπει να υποψιάζει τον άνδρα ή τη γυναίκα που δεν έχει μονογαμική σχέση και να επισκέπτεται το γιατρό.
Το καλύτερο μέτρο προφύλαξης είναι το προφυλακτικό αρκεί να είναι σωστά συντηρημένο, να χρησιμοποιείται σωστά και σε κάθε σεξουαλική επαφή καθώς ακόμα και η μια φορά αρκεί για τη μετάδοση.
Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κάποιος να «κολλήσει» κάποιο αφροδίσιο νόσημα είναι να αποφεύγει τις πολυγαμικές σχέσεις και να υπάρχει ειλικρίνεια στο ζευγάρι- οπότε αν ο ένας από τους δύο παρουσιάσει «ύποπτα» συμπτώματα να ενημερώσει τον ερωτικό σύντροφό του.
Η έξαρση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων θα απασχολήσει τους επιστήμονες στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ορσαλία Φυτά
Πηγή: skai.gr