Εκκλησιαστική διπλωματία : Οι έριδες Ελλάδας –Ρωσίας για Ουκρανικό

Συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου η  Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Μόσχας , προκειμένου να εκτιμήσει της απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με το Ουκρανικό Ζήτημα.  Η ιερά Σύνοδος πραγματοποιείται μόλις μία ημέρα πριν από την έλευση της του Οικουμενικού Πατρίαρχη Βαρθολομαίου στην Θεσσαλονίκη.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, κ. Ιλαρίων τονίζει ότι πριν από την λήψη οιασδήποτε απόφασης απαιτείται «λεπτομερής ανάλυση». Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι η  διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που αποφάσισε το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν είχε καμία αρνητική επίδραση στην εσωτερική ζωή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.Η συνεδρίαση της Ρωσικής Εκκλησίας θα διεξαχθεί στην Πατριαρχική κατοικία στην Ιερά Μονή Αγίου Δανιήλ Μόσχας υπό την Προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας  Κυρίλλου.

Σε Θεσσαλονίκη και Άγιο Όρος ο Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φθάνει την Παρασκευή (18/10)  στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης  Ανθίμου.Ο κ. Βαρθολομαίος το Σάββατο θα τελέσει Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό παλαιοχριστιανικό Ναό Παναγίας της Αχειροποιήτου. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι στην Θεία αυτή Λειτουργία θα παρίσταται και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  Ιερώνυμος, και για πρώτη φορά θα μνημονευτεί ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος μετά την απόφαση της Ελλαδικής Εκκλησίας να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής εκκλησίας. Εν συνεχεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Άγιον Όρος  από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου έως την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019. 

Η Σύνοδος διαψεύδει Κυθήρων

Απάντηση στις βολές που εξαπέλυσε  ο μητροπολίτης Κυθήρων σχετικά με την απόφαση της Ιεραρχίας για το Ουκρανικό αλλά και με τον τρόπο λήψης της απόφασης αυτής έδωσε η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωση της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως.

Ο  μητροπολίτη Κυθήρων  Σεραφείμ αμφισβήτησε την ευρεία αποδοχή από την Ιεραρχία του ανακοινωθέντος που προέκυψε από την έκτακτη συνεδρίασή της για την αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της  Ουκρανικής εκκλησία και το προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη να παραχωρεί τον τόμο. Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το δελτίο τύπου που εξέδωσε η αρμόδια επιτροπή μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας το Σάββατο αναγνώσθηκε «εις επήκοον πάντων και κατόπιν γενομένων υπό των Αρχιερέων διορθώσεων, έλαβε την τελική του μορφή και απετέλεσε απόφαση της Ιεραρχίας».

Την αντίδρασή του στις δηλώσεις του μητροπολίτη Κυθήρων εξέφρασε σήμερα και ο μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, διαψεύδοντας ουσιαστικά τα λεγόμενα του κ. Σεραφείμ ότι τον εξουσιοδότησε να ψηφίσει και για αυτόν σε περίπτωση ψηφοφορίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου :

«Με αφορμή Ανακοίνωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, σχετικά με την από 12ης Οκτωβρίου τ.έ. απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία κοινοποιήθηκε με Δελτίο Τύπου από την αρμοδία Επιτροπή Τύπου, ανακοινώνεται και διευκρινίζεται ότι, όπως δύνανται να μαρτυρήσουν όλοι οι παρόντες Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες, αλλά και έχει καταγραφεί στα επίσημα Πρακτικά της Ιεράς Συνόδου, το εκδοθέν Δελτίο Τύπου, το οποίο στηρίχθηκε τόσο στην εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου καί στην γενομένη συζήτηση κατά την οποία συμμετείχαν 33 Αρχιερείς, όπως και στα συμπεράσματα, τα οποία στο τέλος της συζητήσεως ανακοίνωσε ο Μακαριώτατος, αναγνώσθηκε εις επήκοον πάντων και κατόπιν γενομένων υπό των Αρχιερέων διορθώσεων, έλαβε την τελική του μορφή και απετέλεσε απόφαση της Ιεραρχίας. Κατά συνέπεια, η Τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή Τύπου εξέφρασε την αλήθεια των γενομένων και οποιαδήποτε άλλη απόπειρα ερμηνείας τους δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα».
 

Πηγή: skai.gr