Εικόνες ντροπής με τους ιατρικούς φακέλους στο Νοσοκομείο της Νίκαιας

Αμέτρητοι ιατρικοί φάκελοι σκόρπιοι σε έναν αφύλακτο χώρο. Εξετάσεις ασθενών, ακτινογραφίες και δεκάδες άλλα έγγραφα στοιβαγμένα ή πεταμένα στο πάτωμα χώρου στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. 
  
Η απαράδεκτη αυτή εικόνα οφείλεται στη έλλειψη συστήματος ψηφιοποίησης. Ωστόσο, η διοίκηση του νοσοκομείου αναγνωρίζει το πρόβλημα με την ψηφιοποίηση και διαβεβαιώνει ότι οι φάκελοι φυλάσσονται. 
Η επιτόπια έρευνα του ΣΚΑΪ έδειξε πως στον χώρο που βρίσκονται οι φάκελοι μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας. Από μία πόρτα που είναι πάντα ανοιχτή μπορεί ο καθένας να εισέλθει στον χώρο και μάλιστα δεν υπάρχει καμία πινακίδα που να απαγορεύει την είσοδο.

Το υπουργείο Υγείας έχει ως προτεραιότητα την προστασία δεδομένων των ασθενών, καθώς επίσης και την ψηφιοποίηση των εγγράφων.

Ο Βασίλης Κοντοτζαμάνης, Υφυπουργός Υγείας, σε ομιλία του στη Βουλή είπε: 
«Στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής που, τόσο η κυβέρνηση, όσο και το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει, είναι προτεραιότητά μας η ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού φακέλου, προκειμένου να είναι προς χρήση, τόσο προς όφελος των ασθενών που θα έχουν πρόσβαση στα δικά τους στοιχεία, όσο και της ιατρικής κοινότητας προκειμένου να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας.»

Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ προκαλεί ΕΔΕ προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τις ανοιχτές πόρτες στο χώρο που φυλάσσονται τα αρχεία.

Την ερχόμενη Δευτέρα πάντως θα ξεκινήσει η διαδικασία καταστροφής παλαιών εγγράφων.

Πηγή: skai.gr