Εφιάλτης στους δρόμους με τις λεύκες: Αφαιρούνται επικίνδυνες λεύκες στη Θεσσαλονίκη

Εφιάλτης… στους δρόμους με τις λεύκες για τους εποχούμενους της Θεσσαλονίκης. Να κόψει, σταδιακά, όλες τις λεύκες που φυτεύτηκαν εδώ και χρόνια σε δεκάδες σημεία της Θεσσαλονίκης και να τις αντικαταστήσει με πιο ανθεκτικά δέντρα, σχεδιάζει η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του κεντρικού δήμου, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό πτώσης λεύκας στη μέση της παραλιακής λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενός δρόμου από τον οποίο καθημερινά περνούν χιλιάδες αυτοκίνητα.

Πρόκειται για δέντρα που κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα για διερχόμενους και αυτοκίνητα, ασταθή, με χαμηλές ρίζες και μπορεί να πέσουν στο έδαφος ή στο οδόστρωμα ακόμη και με χαμηλής έντασης ανέμους.


Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σωκράτη Δημητριάδη, ετοιμάζεται εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να συζητηθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης η κοπή και αντικατάσταση των δέντρων. 

 Υπολογίζεται ότι, αυτή τη στιγμή, στον δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν φυτεμένες 1.200 λεύκες με την ηλικία κάποιων να ξεπερνά τα 40 έτη. Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για δέντρα που παίρνουν μεγάλο ύψος και είναι περισσότερο επιρρεπή σε πτώσεις.

«Παρά το γεγονός ότι έχουν κλαδευτεί όλες οι λεύκες για να μειωθεί το βάρος, δεδομένου ότι γνωρίζουμε την επικινδυνότητά τους, έχουμε πολλά συμβάντα με πτώσεις λόγω προχωρημένης εσωτερικής σήψης. Η λεύκα ήταν το δέντρο των δημάρχων γιατί μεγάλωνε γρήγορα. Όμως, δυστυχώς, σε βάθος χρόνου έχουν δημιουργήσει άπειρα προβλήματα. Είμαστε τυχεροί που από τις πτώσεις δεν θρηνήσαμε θύματα παρά μόνο καταγράφτηκαν υλικές ζημιές», υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης.

Το περιστατικό, που σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής επί της παραλιακής λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου με την πτώση της λεύκας και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές σε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο δεν ήταν το μοναδικό, καθώς σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δήμου καταγράφονται περίπου δέκα με δεκαπέντε πτώσεις δέντρων τον χρόνο.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι και οι 18 λεύκες που κόπηκαν στην οδό Αγγελάκη -στο σημείο όπου φυτεύτηκαν πριν από περίπου τρεις μήνες αιωνόβια ελαιόδεντρα- παρουσίαζαν εσωτερική σήψη και δύο εξ αυτών ήταν θέμα χρόνου να πέσουν στο οδόστρωμα.

Σύμφωνα με την εισήγηση των υπηρεσιών της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, οι λεύκες θα κοπούν ύστερα από έρευνα και με βάση την ηλικία τους, που καταγράφεται στη διαδικτυακή εφαρμογή Διαχείρισης Αστικού Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης «Green Tree», ενώ θα αντικατασταθούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα σε ηλικία δέντρα, κατά προτεραιότητα πλατάνια, για να παρέχεται στους δημότες αντίστοιχος ίσκιος.
 

Πηγή: skai.gr