Δυτική Ελλάδα: Πάνω από 4.000 οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις

Ξεπερνούν τις 4.000 οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, που καταγράφηκαν στη Δυτική Ελλάδα από τις 23 Μαρτίου, έως και τις πρωινές ώρες της 30ης Απριλίου, στο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, από την Δευτέρα 23 Μαρτίου έχουν καταγραφεί και στους τρεις νομούς της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία) 4.080 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, στην Αχαΐα έχουν καταγραφεί 1.810 παραβάσεις, στην Αιτωλοακαρνανία 1.609 και στην Ηλεία 661.

Με αφορμή την καταγραφή των παραβάσεων, προκύπτει ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των νομών Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, με δεδομένο  ότι στην Αχαΐα κατοικούν περίπου 300.000 πολίτες, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία, περίπου 200.000 πολίτες.

Όπως επεσήμαιναν αστυνομικές πηγές στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αριθμός των παραβάσεων στην Αιτωλοακαρνανία πιθανόν να οφείλεται και στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νομός είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός στη χώρα, αφού οι κατοικημένες περιοχές εκτείνονται σε 5.461 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Επίσης, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της Αστυνομίας, οι περισσότερες παραβάσεις καταγράφηκαν την Τρίτη 31 Μαρτίου, ενώ οι λιγότερες βεβαιώθηκαν στις 20 Απριλίου, Δευτέρα του Πάσχα. Συγκεκριμένα, στις 31 Μαρτίου καταγράφηκαν 212 παραβάσεις και στις 20 Απριλίου μόλις 19.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, καταγράφηκε μία απότομη αύξηση των παραβάσεων, την Τρίτη 9 Απριλίου. Εκείνη την ημέρα λοιπόν οι παραβάσεις έφθασαν στις 207 και αυτό αποδίδεται στο γεγονός πως ήταν η πρώτη ημέρα που παρουσίασαν σημαντική βελτίωση οι καιρικές συνθήκες.

Όσον αφορά στις ημέρες του Πάσχα, καταγράφηκαν λίγες παραβάσεις. Συγκεκριμένα την Μεγάλη Παρασκευή βεβαιώθηκαν 55 παραβάσεις, ενώ το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, 29.

Όμως, μετά το Πάσχα, την Τρίτη 21 Απριλίου, υπήρξε σημαντική αύξηση, αφού καταγράφηκαν 105 παραβάσεις που ήσαν και οι περισσότερες από εκείνη την ημέρα μέχρι και το τέλος Απριλίου.  

Σχετικά με τα Σαββατοκύριακα, ο αριθμός των παραβάσεων ήταν περίπου ο ίδιος με τις υπόλοιπες ημέρες, ενώ οι περισσότερες καταγράφηκαν το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Απριλίου, όπου έφθασαν συνολικά τις 176.

Όσον αφορά στις παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας, καταγράφηκαν 47 παραβάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων  βεβαιώθηκαν την Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου και την Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου, όπου επιβλήθηκαν συνολικά 16 πρόστιμα.

Με αφορμή τους ελέγχους που έκανε η Αστυνομία για τις άσκοπες μετακινήσεις, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, ταξίαρχος Απόστολος Μαρτζάκλης δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ολοκληρώσαμε με υπευθυνότητα, σχεδιασμό και πειθαρχία το πρώτο μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού στη χώρας μας και ο αγώνας συνεχίζεται.»

Όπως προσθέτει, «η ατομική μας ευθύνη διαδραματίζει – πλέον - ακόμη μεγαλύτερο ρόλο και πρέπει να συνεχίσουμε την τήρηση των μέτρων με υπευθυνότητα και σεβασμό στους συνανθρώπους μας.»

Όσον αφορά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Αστυνομίας στη Δυτική Ελλάδα, ο Απόστολος Μαρτζάκλης τονίζει ότι «περιελάμβανε εντατικούς ελέγχους σε όλο το γεωγραφικό μας πλάτος, για τη διαπίστωση παραβίασης των εφαρμοζόμενων μέτρων και υλοποιήθηκε με ευσυνειδησία, ενσυναίσθηση και κατανόηση, από όλους τους αστυνομικούς των υπηρεσιών μας.»

Σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων, επισημαίνει ότι «αποτιμούμε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες ενστερνίζονται τα μέτρα και τα υιοθετούν στην καθημερινότητά τους, ενώ θα ήθελα να τους  ευχαριστήσω για την σημαντική στήριξή τους στο έργο μας.»

Επιπλέον, συνεχίζει, «θα ήθελα να ζητήσω την συνέχιση αυτής της εποικοδομητικής συνεργασίας και στο επόμενο μεταβατικό διάστημα της σταδιακής άρσης των μέτρων», διότι όπως λέει χαρακτηριστικά, «η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης είναι υπόθεση όλων μας.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ