Δυσοίωνες προβλέψεις επιστημόνων για την πανδημία - «Καμπανάκι» για τον συνωστισμό στη Θεσσαλονίκη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται κατακόρυφα ενώ παράλληλα παρατηρείται χαλάρωση στην εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων. Δυσοίωνες οι προβλέψεις επιστημόνων, καθώς τα μαθηματικά μοντέλα «δείχνουν» ακόμη και 2.500 επιπλέον νεκρούς από κορωνοϊό στη χώρα μας, που από την αρχή της πανδημίας έχει θρηνήσει πάνω από 15.600 θύματα.

Φορούν μάσκα αλλά την κατεβάζουν για να προσκυνήσουν την εικόνα

Υπό τη σκιά της πανδημίας αλλά και της πίεσης στα νοσοκομεία της πόλης οι Θεσσαλονικείς τιμούν τον πολιούχο της πόλης. Στον Άγιο Δημήτριο τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των πιστών κατά τους εορτασμούς, σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται.

Οι περισσότεροι πιστοί φορούν μάσκα μπαίνοντας στο εσωτερικό του ναού, ωστόσο την κατεβάζουν λίγο για να προσκυνήσουν την εικόνα.

«Φορέστε μάσκες - Οι εικόνες των Αγίων δεν έχουν... ανοσία», είναι το μήνυμα που στέλνει στους πιστούς ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος με άρθρο του στο liberal.

«Αναζητώντας τον Θεό, σκύβουμε ή γονατίζουμε να ασπαστούμε τις εικόνες των Αγίων Του. Δεν ασπαζόμαστε το ξύλο, τις μπογιές ή τις πέτρινες ψηφίδες. Δε μας εμποδίζει η μάσκα που φοράμε, ούτε το τζάμι που προστατεύει τις εικόνες… Το λάθος είναι να δουν την εικόνα ως μαγικό αντικείμενο. Και να μη δουν τον κάθε συνάνθρωπό τους που πονάει, που χρειάζεται την προστασία μας για να μην προσβληθεί από κορωνοϊό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας Ιωάννης Κιούμης, προειδοποίησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι καθώς φέτος τα πράματα θα είναι δύσκολα, θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν οι εστίες υπερμετάδωσης.

«Ούτε το πατριωτικό συναίσθημα, ούτε η ευλάβεια εξαντλούνται με το προσκύνημα της εικόνας ή το χειροκρότημα στις παρελάσεις», τόνισε ο καθηγητής.

Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης - Εφιαλτικές εφημερίες στις ΜΕΘ

Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλη με την κάθε εφημερία να μοιάζει εφιαλτική. Μονόδρομος θεωρείται η ενεργοποίηση έκτακτων επιχειρησιακών σχεδίων για την αντοχή του Συστήματος Υγείας.

«Περάσαμε πάλι μία εφιαλτική νύχτα, χάσαμε μία νέα γυναίκα 43 χρονών ανεμβολίαστη και η οποία διασωληνώθηκε στο τμήμα. Δεν είχαμε κρεβάτι εντατικής. Είμαστε στα πρόθυρα να ζητήσουμε αεροδιακομιδές», είναι η δραματική εικόνα που περιέγραψε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Για 5.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως στα μέσα Νοεμβρίου, προειδοποίησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλονικής Μηχανικής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρότεινε μάλιστα να γίνει υποχρεωτική η διενέργεια self test ακόμη και για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Δυσοίωνες και οι προβλέψεις του καθηγητή πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Κάθε 1000 κρούσματα που ανεβαίνουμε καθημερινά, θα ανεβαίνουμε κατά μέσο όρο και 10 νεκρούς», τόνισε  ο καθηγητής και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θάνατοι σε ημερήσια βάση να φτάσουν τους 40 με 45.

Εξαιτίας της αύξησης του ιικού φορτίου σε Δράμα, Καβάλα, Ροδόπη και Έβρο ματαιώνονται και εκεί οι παρελάσεις. 

Πηγή: skai.gr