Νέα Μάκρη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες-Εκκένωση οικισμών-Ζημιές σε σπίτια

Δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα πριν από λίγη ώρα σε δασικές εκτάσεις στην Νέα Μάκρη Αττικής.

Αργά το βράδυ η πυρκαγιά επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα να απειλήσει σπίτια στον οικισμό Λιβίσι και στη γύρω περιοχή, με την Πυροσβεστική να δίνει εντολή για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο Λιβίσι και στην Αγία Μαρίνα. 

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη, έχει καεί τουλάχιστον ένα σπίτι και υπάρχουν πληροφορίες και για δεύτερο, ενώ κάποια ακόμα έχουν υποστεί ζημιές.

Περίπου στη 01:30 τα ξημερώματα η εικόνα της φωτιάς ήταν βελτιωμένη, καθώς τα μέτωπα περιορίστηκαν και είχαν απομακρυνθεί από τις κατοικημένες περιοχές. 

Οι φλόγες έφτασαν κοντά στις οικίες επί των οδών Τερψιχόρης, Δήμητρας, Δάφνης, Ερμού, Ανατολής και Ονείρων από όπου ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι προς την πλατεία της Νέας Μάκρης. Στις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των οικισμών Λιβίσι και Αγία Μαρίνα.

Σε εξέλιξη είναι και η δεύτερη εστία που εκδηλώθηκε κοντά στην ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ, ωστόσο η εικόνα είναι καλύτερη και δεν κινδυνεύει το μοναστήρι. Το ένα από τα πύρινα μέτωπα εντοπίζεται κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ και το σε κοντινή απόσταση από οικισμό. 

Μετά τις 00:30 τα μεσάνυχτα, η Πυροσβεστική έκανε λόγο για διάσπαρτες εστίες, ωστόσο οι φλόγες μαίνονται κοντά στα σπίτια και παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν ολονύχτια μάχη για να μην καούν άλλα σπίτια.Η μια εστία εκδηλώθηκε κοντά στην ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ ενώ η δεύτερη εστία είναι στην οδό Δήμητρας, στην περιοχή Λιβίσι.

Πατούλης: Τέσσερις με πέντε εστίες την ίδια χρονική στιγμή σε διαφορετικές αποστάσεις

Οι πύρινες εστίες, που αρχικά ήταν δύο, έγιναν αργά το βράδυ περισσότερες, με τον κ. Πατούλη να κάνει λόγο για 4 με 5 εστίες. Το ένα απο τα πύρινα μέτωπα εντοπίζεται κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ και το σε κοντινή απόσταση από οικισμό. Οι φλόγες έχουν εξαπλωθεί σε αρκετά σημεία. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, έκανε λόγο για τέσσερις με πέντε εστίες την ίδια χρονική στιγμή σε διαφορετικές αποστάσεις. «Αυτό μας θυμίζει τις φωτιές του καλοκαιριού», είπε. Σημείωσε πως η φωτιά καίει κοντά σε κατοικημένες περιοχές ενώ εκκενώθηκαν οι περιοχές Λιβισι και Άγιος Εφραίμ.

Από την πυροσβεστική κινητοποιήθηκαν άμεσα επίγειες δυνάμεις μεταξύ των οποίων ένα πεζοπόρο τμήμα και το μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος ενώ συνδράμουν και εθελοντές πυροσβέστες με δικά τους οχήματα που επιχειρούν στις εστίες των πυρκαγιών .

Σημειώνεται ότι η φωτιά στο Λιβίσι είναι κοντά σε σπίτια γι αυτό εκεί έχει πέσει το μεγάλο βάρος της πυρόσβεσης ενώ η άλλη πυρκαγιά κατευθύνεται προς την θάλασσα χωρίς να απειλεί κάτι άμεσα, μέχρι στιγμής,

Ο αντιδήμαρχος Μαραθώνα κ. Βαγγέλης Κυπαρίσης, είπε ότι σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά όχι σοβαρές. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει στις οδούς Τερψιχόρης, Ερμού, Ανατολής και Ονείρων, σε ακαθάριστους οικοπεδικούς χώρους. Εντολή για προληπτική απομάκρυνση έδωσε, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η Πυροσβεστική για τους κατοίκους της περιοχής κοντά στον οικισμό.

Διακόπηκε λίγο πριν τις 00:00 τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Αγίας Παρασκευής, από το ύψος της Βασιλείου Ρώτα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιεί η ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Μάκρης, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της ΕΛΑΣ, πραγματοποιούνται εκτροπές στην κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

- Διονύσου και Μαραθώνος

- Μαραθώνος και Αγίου Ανδρέα

- Ερμού και Αρτέμιδος

- Διονύσου προς Αγιο Εφραίμ

- Διονύσου στον Αγιο Πέτρο

- Σπύρου Λούη και Μαραθώνος

Παράλληλα, διακόπηκε η κυκλοφορία:

- Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από τη λεωφόρο Διονύσου έως οδό Αγίου Ανδρέα

- Στην οδό Αγίου Πέτρου από την Σπύρου Λούη

- Στην οδό Αγίου Εφραίμ από τη λεωφ. Διονύσου

- Στην οδό Αγίας Παρασκευής από την Βασιλείου Ρώτα

- Στην οδό Περιπάτου από τη λεωφόρο Μαραθώνος

- Στην οδό Ερμού από την οδό 102.

Mε ανακοίνωσή του ο δήμος Μαραθώνα ζητά την εκκένωση των περιοχών Λιβίσι και Άγιος Εφραίμ. «Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το συμβάν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την κεντρική πλατεία Νέας Μάκρης. Συνιστούμε ψυχραιμία σε όλους» είναι το μήνυμα.

Ταυτόχρονες εστίες φωτιάς

Άγνωστη είναι για την ώρα η αιτία της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τέσσερις εστίες φωτιάς ξέσπασαν ταυτόχρονα, με την πυροσβεστική να θέτει τις δύο υπό έλεγχο. Ενισχύονται οι υποψίες για εμπρησμό, καθώς οι εστίες πυρκαγιάς ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα.

Στην περιοχή σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής οι οποίες σχεδόν διπλασιάστηκαν. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 40 πυροσβέστες και 15 οχήματα, το ειδικό μηχανοκίνητο τμήμα και πολλοί εθελοντές.

Πηγή: skai.gr/ΑΜΠΕ