Κλείσιμο

Συναντήσεις ΔΣΟ με Πρωθυπουργό και Πτ Δ: Όχι στη θρησκευτική μισαλλοδοξία και τον φανατισμό

Συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδος είχε η ηγεσία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ). Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο., μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμα, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ (Sergei Gavrilov) είχαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της Δ.Σ.Ο. και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας, καθώς και ζητήματα διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου. Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις δράσεις του διεθνούς θεσμού που ιδρύθηκε επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993 και στον οποίον συμμετέχουν εκπρόσωποι από 25 κοινοβούλια. Η ΔΣΟ επικεντρώνεται πρωτίστως στον συντονισμό όλων των ορθοδόξων με σκοπό την προάσπιση των αρχών της ειρήνης, μέσω του διαλόγου με τους αντίστοιχους θεσμούς άλλων θρησκειών και ομολογιών. Ως εκ τούτου αντιτάσσεται στην θρησκευτική μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, όπως και στην εργαλειοποίηση της θρησκείας για πολιτικά οφέλη, ενώ εργάζεται για την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης, που συνιστούν βασικό πυλώνα του πολιτισμού της.  

Δράσεις για την Αγία Σοφία
Στον απόηχο της τουρκικής απόφασης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο κ. Χαρακόπουλος παρουσίασε τις δράσεις που ανέλαβε η ΔΣΟ για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, και οι οποίες περιλαμβάνουν α) την έκδοση αφιερωματικού τετράγλωσσου τόμου με εμβληματικούς ναούς της Αγίας Σοφίας, β) τη διενέργεια διεθνούς φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα τους ναούς της Αγίας Σοφίας σε όλο τον κόσμο (ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου) και γ) την  πρόταση αναγνώρισης από το Συμβούλιο της Ευρώπης πολιτιστικής διαδρομής με θέμα «Η ευρωπαϊκή διαδρομή των ναών της Αγίας Σοφίας».

“Ψήφος εμπιστοσύνης” στην Ελλάδα
Ο Πρόεδρος της Γ.Σ. της ΔΣΟ κ. Sergei Gavrilov συνεχάρη τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και υπογράμμισε τα δύο γεγονότα της περιόδου που συγκλόνισαν όλους τους ορθοδόξους λαούς. Το πρώτο αφορά την επίθεση που δέχθηκαν οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την οποία καταδίκασε η Δ.Σ.Ο. κατά τρόπο απόλυτο και το δεύτερο την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στο κυριότερο μνημείο της Ορθοδοξίας και του χριστιανισμού σε όλο τον κόσμο, την Αγία Σοφία. Μάλιστα με αφορμή την έκδοση του τόμου με θέμα: «Οι ναοί της του Θεού Σοφίας στον κόσμο», εξεδήλωσε την επιθυμία του να παρουσιαστεί σε επίσημη τελετή και στη Μόσχα, παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδος. 
Τέλος, ενημέρωσε για την απόφαση της ΔΣΟ να πραγματοποιήσει την επόμενη Γενική της Συνέλευση στην Κρήτη στις 22-24 Ιουλίου, γεγονός που αποτελεί “ψήφο εμπιστοσύνης” στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και θετικό μήνυμα στο πλαίσιο και της ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού. Μάλιστα κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απευθύνει χαιρετισμό στις εργασίες της ΔΣΟ. 
Στη συνάντηση συμμετείχε ο Σύμβουλος Πρεσβείας στο Διπλωματικό Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Μνημόνιο με Μουσουλμανική Λίγκα
Κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος  ευχαρίστησε την Πρόεδρο για τη διαχρονική στήριξη του θεσμού εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας και την ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες για την προστασία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, που απειλούνται με αφανισμό. Μάλιστα, προσέφερε στην κ. Σακελλαροπούλου την έκδοση της ΔΣΟ με τα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου που έλαβε χώρα στη Βηρυτό για τη «Συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή». Επιπλέον, ενημέρωσε την Πρόεδρο για τη συνεργασία με την Μουσουλμανική Λίγκα, που έχει έδρα την ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, με στόχο την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης με στόχο την καταλλαγή και την αλληλοκατανόηση των λαών. 

Φάρος Ορθοδοξίας το Άγιον Όρος
Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. κ. Sergei Gavrilov εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του Ελληνικού λαού, τονίζοντας ότι κεντρικό πρόσωπο της ελληνικής ανεξαρτησίας ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας τον οποίο μαζί με άλλους πολλούς τιμά και ο ρωσικός λαός. Ο απελευθερωτικός αυτός αγώνας ήταν εν τέλει αγώνας όλων των ορθοδόξων λαών. Προς τιμή της επετείου η Δ.Σ.Ο. ετοιμάζει αναμνηστικό – τιμητικό τόμο με τίτλο “Η διορθόδοξη παρουσία του Αγίου Όρους στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας (1430-1912)”. Σκοπός αυτού του τόμου είναι να προσφέρει στον αναγνώστη μια ευσύνοπτη αλλά και ουσιαστική αναφορά για την παρουσία του Αγίου Όρους ως φάρου ανάμεσα στους ορθόδοξους χριστιανικούς λαούς και την ακτινοβολία του κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας. Τέλος, ενημέρωσε την κ. Σακελλαροπούλου για την προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., τον προσεχή Ιούλιο στην Κρήτη, και για τις δράσεις της, οι οποίες αφορούν την ανάδειξη του ρόλου της Ορθοδοξίας, καθώς και την αρμονική διαθρησκειακή συνύπαρξη.  
Στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμμετείχαν και οι Σύμβουλοι της Δ.Σ.Ο. κ.κ. Κωνσταντίνος Μυγδάλης και Alexander Fomenko. 
 

Πηγή: skai.gr