Δούρου για ΟΛΠ: Τα διλήμματα «ανάπτυξη ή περιβάλλον» είναι ψευδή και αποπροσανατολίζουν

«Υψίστης σημασίας και υπερτοπικού χαρακτήρα», χαρακτηρίζει η τέως περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, την επέκταση του νότιου προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά, σε ανακοίνωση της, με αφορμή την τηλεσυνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της συνολικής επένδυσης της ΟΛΠ ΑΕ, όπου το Σώμα πρέπει να γνωμοδοτήσει, ώστε να αδειοδοτηθεί το έργο και να ρυθμιστούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Σημειώνει ότι το ζήτημα αφορά τη θέση της Ελλάδας στο γεωπολιτικό σύστημα της ΝΑ Μεσογείου και τον ρόλο της ως πύλη της ΕΕ, γι΄αυτό και «επιβάλλει διαχείριση με αίσθηση ευθύνης για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

Χαρακτηρίζει ψευδή και αποπροσανατολιστικά τα διλήμματα του τύπου «ανάπτυξη ή περιβάλλον» καθώς «για την ανάπτυξη του τόπου επιβάλλονται επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον, το Σύνταγμα της χώρας και τα δικαιώματα των εργαζομένων». 

Η Ρ. Δούρου καλεί την διοίκηση της περιφέρειας «να αρθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων έτσι ώστε ένα ύψιστης εθνικής σημασίας έργο για τον τόπο να υλοποιηθεί με σεβασμό στο περιβάλλον, τους νόμους, τους εργαζόμενους. Όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική Πολιτεία».

Τέλος, καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να υιοθετήσει τους όρους και τις προτάσεις της ομόφωνης απόφασης του ΔΣ του Δήμου Πειραιά για αναθεώρηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ και μετασχηματισμό της σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Επίσης, κατηγορεί την Διοίκηση της Περιφέρειας για κωλυσιεργία, σημειώνοντας πως είχε ζητήσει δύο φορές να έλθει το θέμα της συζήτησης και γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ, χαρακτηρίζοντας ως «άξιο απορίας να εκτελείται το έργο νομίμως και με όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, ενώ δεν έχει εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Απαντώντας, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, υπενθυμίζει πως «το έργο εγκρίθηκε και εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Αττικής, από τη διοίκηση της κ. Δούρου», με την πεποίθηση ότι «η διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια». Αναφέρει ότι «το έργο αυτό εκτελείται με απόλυτη νομιμότητα, έχοντας όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, όπως επιβεβαιώνει ο ανεξάρτητος μηχανικός παρακολούθησης των έργων ΟΛΠ “ Hill International”, με επιστολή που απέστειλε στη Διοίκηση της Περιφέρειας στις 19 Μαΐου 2020». 
Ως προς τα βυθοκορήματα, ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει την «αναγκαιότητα να επιλεγεί η καλύτερη, για την προστασία του περιβάλλοντος, λύση, όσον αφορά το χώρο απόθεσής τους, όσο κι αν κοστίζει». 

Πηγή: skai.gr