Δίκη Χρυσής Αυγής: «Επαίρονταν για τις βιαιοπραγίες από μέλη της οργάνωσης»

Με την κατάθεση του πρώην υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Σταύρου συνεχίστηκε η δίκη της ηγετικής ομάδας του κόμματος για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης .

Ο πρώην χρυσαυγίτης, που εργαζόταν και στο νομικό τμήμα του κόμματος, στη Βουλή, μέχρι την αποχώρηση του το Δεκέμβριο του 2013, κατέθεσε πως αποφάσισε να αποχωρήσει από την οργάνωση «όταν ηγετικά στελέχη και βουλευτές όχι μόνο δεν καταδίκαζαν, αλλά επαίρονταν κιόλας για περιστατικά επιθέσεων και βιαιοπραγίες από μέλη της οργάνωσης».

Ανέφερε επίσης πως δέχθηκε απειλές μετά την αποχώρηση του, κατονομάζοντας τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Κουκούτση και Ματθαιόπουλο.

Ο μάρτυρας επί πολλές ώρες μιλούσε αναλυτικά για την δράση, την ιδεολογία και την ιεραρχία της οργάνωσης.

Μίλησε για το εθνικοσοσιαλισμό και την πίστη της Χρυσής Αυγής στο Χίτλερ, για την ιεραρχία που υπάρχει με αρχηγό τον γενικό γραμματέα του κόμματος, ακόμα και για τον τρόπο που κρατούσαν το οπτικοακουστικό, υλικό έτσι ώστε να εκβιάζουν όσους ενδεχομένως μελλοντικά να ήθελαν να αποχωρήσουν.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόσωπο του αρχηγού, Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για τον οποίο είπε «εγω στη Βέροια δεν είχα ακούσει κάτι για τον Φύσσα, αλλά στα πλαίσια λειτουργίας της οργάνωσης, εικάζω πως εάν είχε αναπτύξει έντονη αντιφασιστική δράση, θα ήταν στόχος.»

«Ο αρχηγός είναι η μυστική φωνή του αίματος, το ανώτερο πρόσωπο. Από αυτόν ξεκινούν τα πάντα. Όπως ο Φύρερ παράγει δίκαιο, αντίστοιχα είναι απαραβίαστο το πρόσωπο του αρχηγού. Έχει μεταφυσικές διαστάσεις, οι επιθυμίες του είναι οι επιθυμίες του έθνους. Όπως έλεγε ο Ρούντολφ Ες η Γερμανία είναι ο Χίτλερ και ο Χίτλερ η Γερμανία. Αυτή η σχέση είναι κομμάτι του εθνικοσοσιαλιστικού τρόπου κόμματος» κατέθεσε ο Ηλ. Σταύρου για το Νίκο Μιχαλολιάκο, ενώ για την οργάνωση δήλωσε: «Η Χρυσή Αυγή λειτουργεί με δομή και ιεραρχία. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός τοποθετεί τα κατώτερα μέλη και στελέχη, το πολιτικό συμβούλιο και πάει λέγοντας. Κάνουν επιλογές με πίστη ότι λειτουργούν με γενικό περίγραμμα εντολών που έχει δώσει ο Μιχαλολιάκος».

Επίσης κατέθεσε πως ο στόχος της Χρυσής Αυγής είναι η δημιουργία ενός εθνικοσοσιαλιστικού κράτους.

Για περιστατικά βίας που έχουν υποπέσει στην αντίληψή του:

«Προσωπική γνώση έχω για την Βέροια, όπου έμενα και ήμουν υποψήφιος βουλευτής. Τον Ιούνιο του 2012, μετά από μια συμπλοκή με αναρχικούς, αποφασίσαμε να ξαναβγούμε στο δρόμο με πιο γεροδεμένα άτομα για να χτυπήσουμε. Πήραμε κράνη και παλούκια και σπάσαμε το μαγαζί ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν πατέρας ενός ηγετικού στελέχους της αναρχίας στη Βέροια. Πριν ξεκινήσουμε, τα δύο ηγετικά στελέχη της Τ.Ο. Βέροιας μίλησαν στο τηλέφωνο μόνοι τους για 10 λεπτά. Είμαι βέβαιος πως μίλησαν με τα κεντρικά στην ΑΘήνα για να πάρουν άδεια. Δεν ξέρω με ποιον μίλησαν αλλά εκτιμώ πως δεν μιλούσαν με τις γυναίκες τους.»

Για το χαιρετισμό με το προτεταμένο χέρι της ΧΑ είπε ότι «λέγαμε να μην ανησυχούν ότι είναι από τον Μεταξά ο χαιρετισμός. Ήταν για να πείσουμε τους αδαείς να ακολουθήσουν. Εμείς είχαμε στο μυαλό μας το Χίτλερ και όχι το Μεταξά και τον Αριστοτέλη.»

Η κατάθεση του Ηλία Σταύρου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, όταν η δίκη θα μεταφερθεί και πάλι στον Κορυδαλλό.

Πηγή: Δημήτρης Δαμιανός