Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Την αποβολή δημοσιογράφου ζήτησε συνήγορος υπεράσπισης -Καταθέτουν αστυνομικοί

Την αποβολή δημοσιογράφου από το ακροατήριο ζήτησε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο συνήγορος υπεράσπισης στη δίκη για τον αποτρόπαιο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, αίτημα που απέρριψε το δικαστήριο επικαλούμενο την ελευθερία του Τύπου.

Με την έναρξη της σημερινής, 5ης ημέρας, διαδικασίας ο συνήγορος του μεσίτη υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα να αποβληθεί από την παρακολούθηση της δίκης συγκεκριμένος δημοσιογράφος, επειδή χρησιμοποίησε στο Μέσο που εργάζεται «απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά παραγόντων της δίκης» , «παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας» και προέβη «σε συκοφαντικό δημοσίευμα». Παράλληλα, ο συνήγορος ζήτησε από το δικαστήριο «να υπομνήσει ότι ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι η ενημέρωση και ότι δεν μπορούν να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα». Το αίτημά του ο συνήγορος το στήριξε, όπως είπε, σε διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορά αποβολή από το ακροατηρίου υπαιτίου για θόρυβο ή ανυπακοή σε μέτρα του δικαστηρίου.

   Το δικαστήριο, αφού άκουσε τον δημοσιογράφο, ο οποίος τόνισε πως το αίτημα δεν αφορά πράξεις του εντός του δικαστηρίου, και με ανάλογη εισήγηση του Εισαγγελέα Έδρας, απέρριψε το αίτημα του συνηγόρου επικαλούμενο την ελευθερίου του Τύπου. Όπως τόνισε ο εισαγγελικός λειτουργός «τα εγκλήματα της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης είναι κατ'έγκληση διωκόμενα».

   Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου η πρόεδρος τόνισε «Ευχόμεθα να μην παραβιάζονται τα όρια για να γίνει η δίκη ομαλά, και να μην διακόπτουμε τη δίκη με αιτήματα».

   Στο δικαστήριο κατέθεσε, αμέσως μετά, αστυνομικός, διοικητής κατηγορουμένων αστυνομικών της ΔΙΑΣ, ο οποίος ανέφερε πως οι κατηγορούμενοι που έσπευσαν στο σημείο του περιστατικού, λειτούργησαν επαγγελματικά και χρησιμοποιώντας ηπιότερα από τα ενδεικνυόμενα μέτρα, τονίζοντας πως το σήμα που είχαν λάβει οι υφιστάμενοι του ήταν για «ληστεία, κατά την οποία ο δράστης κρατάει μαχαίρι».

   Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας «αυτή ήταν η αρχική ενημέρωση και οι αστυνομικοί αντίκρισαν, όπως είδα στο βίντεο, έναν άνθρωπο σε κατάσταση αμόκ που κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί… Κανείς δεν ήθελε αυτή την εξέλιξη. Οι αστυνομικοί λειτούργησαν ενδεδειγμένα και χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα από αυτά που μπορούσαν, όπως η αστυνομική ράβδος. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα χέρια τους για να τον αφοπλίσουν, έκαναν το καθήκον τους. Αυτή ήταν η πρόθεσή τους, να τον αφοπλίσουν και να τον χειροπεδήσουν απαραιτήτως, όπως όφειλαν. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Δεν μπορεί τέσσερις αστυνομικοί να παλεύουν πάνω από τον άνθρωπο και να μην μπορούν...Λογικά ασκούσε δύναμη, σθεναρή αντίσταση… Στο βίντεο φαίνεται ότι είχαμε να κάνουμε με επικίνδυνο κακοποιό. Γιατί κρατούσε μαχαίρι, ήταν σε αμόκ και δεν ήξερε τί έκανε. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα ηπιότερα μέσα».

   -Πολιτική Αγωγή: Γνωρίζετε ότι παραδόθηκε στον διασώστη του ΕΚΑΒ με μηδενικές ζωτικές λειτουργίες; Τί αντίσταση έχει ένας άνθρωπος που πεθαίνει;

   -Μάρτυρας: Στο βίντεο φαίνεται ότι αντιστέκεται σθεναρά. Οι αστυνομικοί είναι καλά εκπαιδευμένοι και αν είχαν να κάνουν με έναν άνθρωπο ημιθανή θα μπορούσαν να του φέρουν τα χέρια πίσω να τον χειροπεδήσουν.

   -Πολ. Αγωγή: 'Αρα λέτε ότι δεν είναι ημιθανής, αν και πέθανε λίγο μετά.

   -Μάρτυρας: Όχι, εκείνη τη στιγμή δεν πρέπει να ήταν.

   -Πρόεδρος: βλέπουν έναν άνθρωπο με αίματα στο κεφάλι. Ερευνούν οι αστυνομικοί τι έχει γίνει;

   -Μάρτυρας: Εκπαιδεύονται να αφοπλίσουν εκείνη τη στιγμή. Μετά θα συλλεχθούν οι μαρτυρίες.

   Σε κατάθεση που ακολούθησε, άλλος αστυνομικός ανέφερε πως εφόσον η πληροφορία που είχαν ήταν πως «έχουμε άνθρωπο με μαχαίρι» το περιστατικό θεωρείται πολύ σοβαρό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ