Δικαστική απόφαση σε βάρος κλινικής

Αποζημίωση ύψους 360.000 ευρώ καλείται να καταβάλει ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, επειδή οι υπεύθυνοι γιατροί της καθυστέρησαν να αποστείλουν εγκαίρως προς εξέταση δείγματα αίματος νεογνού στην Αθήνα, με αποτέλεσμα αυτό να μείνει ανάπηρο πάσχοντας από αυτισμό.

Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το κοριτσάκι, οκτώ ετών σήμερα, γεννήθηκε φυσιολογικά το Δεκέμβριο του 2001. Την τελευταία μέρα της παραμονής του στην κλινική, οι γιατροί έλαβαν το προβλεπόμενο -από τη νομοθεσία- δείγμα αίματος, στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου νεογνών, προκειμένου να το αποστείλουν στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, στην Αθήνα.

Ωστόσο, ο ιατρικός φάκελος εστάλη με καθυστέρηση 18 ημερών, ενώ το δείγμα αλλοιώθηκε -λόγω έκθεσης σε χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία- με συνέπεια όταν αυτό εξετάστηκε να μην διαγνωστεί η νόσος "φαινυλκετονουρία" από το οποίο έπασχε το νεογνό.

Οι υπεύθυνοι της κλινικής επιχείρησαν να αποδώσουν την καθυστέρηση στην αποστολή των δειγμάτων αίματος, στα προβλήματα που παρατηρούνται στα ταχυδρομεία της χώρας την περίοδο των Χριστουγέννων.
Πηγή: skai.gr