Διεθνή ΜΜΕ: Η Μπιρλίκ μπορεί να προκαλέσει νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά

Νέα ένταση, στις ήδη τεταμένες, σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας αναμένεται να προκαλέσει η υπόθεση της Λειλά Μπιρλίκ όπως εκτιμούν διεθνή ΜΜΕ. Η πρώην βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα, στη σκιά της έντονης αντίδρασης της Άγκυρας για την απόφαση χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων σε έναν από τους οχτώ τούρκους αξιωματικούς. 

Η υπόθεση της πρώην βουλευτού του HPD έχει πάρει μεγάλη έκταση στα τουρκικά ΜΜΕ, που δείχνουν φωτογραφία του λογαριασμού της στο Twitter στην οποία φέρεται να φωτογραφίζεται με μαχητές του ΡΚΚ:



Η Μπιρλίκ πέρασε παράνομα τον Έβρο και κατέφυγε στις αστυνομικές αρχές της Αλεξανδρούπολης, όπου κατέθεσε αίτημα για παροχή πολιτικού ασύλου. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Η 44χρονη κατηγορείται για συνεργασία το PKK, που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Η Μπιρλίκ ήταν βουλευτής της επαρχίας Σιρνάκ στην νοτιοανατολική Τουρκία όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι. Η τουρκική επαρχία Σιρνάκ συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία.



Στις 4 Νοεμβρίου 2016, συνελήφθη μαζί με άλλους 13 βουλευτές του HDP με την κατηγορία ότι ήταν μέλος του PKK, ότι έκανε «τρομοκρατική προπαγάνδα» και ότι «προχωρούσε σε παράνομες δραστηριότητες για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης». Τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν φωτογραφία του λογαριασμού της στο Twitter στην οποία αναφέρεται ότι φωτογραφίζεται με μαχητές του ΡΚΚ. 

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους και 9 μηνών, ωστόσο τον Ιανουάριο του 2017, αφέθηκε ελεύθερη υπό περιοριστικούς όρους από δικαστήριο της Σιρνάκ. Ωστόσο, της απαγορεύτηκε να ταξιδεύει στο εξωτερικό, ενώ έπρεπε να αναφέρεται στις τουρκικές αρχές σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πηγή: skai.gr