Διαστάσεις επιδημίας παίρνει η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Σε επιδημία εξελίσσεται η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) μια πολύ συχνή και σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από το κάπνισμα.
Η νόσος παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια δραματική αύξηση που αγγίζει το 150%.
Στη χώρα μας περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από την ασθένεια ενώ παγκοσμίως πάνω από 3.000.000 θάνατοι οφείλονται στη ΧΑΠ.
Μάλιστα, ενώ σε όλα τα άλλα μείζονα αίτια θανάτων (στεφανιαία νόσος, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια) παρατηρείται σαφής πτώση - ειδικά στις προηγμένες κοινωνίες με την κατάλληλη ενημέρωση-πρόληψη- διάγνωση και θεραπεία τους- με τη ΧΑΠ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο καθώς παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.
Ενώ το 1990 κατείχε την 6η θέση στις αιτίες θανάτου, σήμερα βρίσκεται ήδη στην 4η ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σύντομα θα «αναρριχηθεί» στην 3η βασική αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Ακρως απογοητευτικά είναι τα στοιχεία επιστημονικών μελετών, ειδικά για τη χώρα μας, δεδομένου ότι σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών στην Ευρώπη.
Το πιο ανησυχητικό όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η παντελής έλλειψη ενημέρωσης.
Από αυτούς που πάσχουν μόνο οι μισοί γνωρίζουν ότι έχουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Σιαφάκας, η ΧΑΠ διαρκεί για αρκετά χρόνια, απαιτεί πολλές επισκέψεις στο γιατρό και εισαγωγές στο νοσοκομείο, συνεχή φαρμακευτική αγωγή, οξυγονοθεραπεία στο σπίτι καθώς και χρήση άλλων αναπνευστικών συσκευών (νεφελοποιητής, αναπνευστήρας).
Είναι βασική αιτία πρόωρης συνταξιοδότησης και στο τελικό της στάδιο είναι μια βαριά νόσος που χρειάζεται ακόμη και νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και καταλήγει σε πρόωρο θάνατο.
Η χρόνια αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι ένα πολύ δαπανηρό νόσημα, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία ακόμη και τα πιο εύρωστα συστήματα υγείας.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι αν κάποιος συγκεντρώνει τρία από τα πέντε βασικά στοιχεία της νόσου (κάπνισμα, ηλικία άνω των 40, συχνό βήχα, αποβολή πτυέλων η δύσπνοια) πρέπει άμεσα να εξεταστεί από πνευμονολόγο και να κάνει σπιρομέτρηση, την ειδική εξέταση που διαγνώσκει τη νόσο.
Ορσαλία Φυτά
Πηγή: skai.gr