Διαρκής απειλή από εκατοντάδες μικρές βιομηχανίες

Σε επικίνδυνες τοξικές «βόμβες» μπορούν να μετατραπούν οι εκατοντάδες χημικές βιομηχανίες και αποθήκες πετρελαιοειδών που υπάρχουν διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα και οι οποίες δεν υπάγονται στους αυστηρούς περιορισμούς που θέτει η Σεβέζο και δεν καταθέτουν σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Από τις εκατοντάδες βιομηχανίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, μόνο 115 μεγάλες βιομηχανίες, όπως διυλιστήρια, μονάδες παραγωγής φυτοφαρμάκων και μονάδες παραγωγής χημικών προϊόντων, έχουν καταθέσει σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Ο καθηγητής Μιχάλης Χριστόλης, ειδικός για θέματα βιομηχανικών ατυχημάτων, επισημαίνει στο ΣΚΑΪ ότι σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό τρία μεγάλα ατυχήματα με έκλυση αερίων στην ατμόσφαιρα που πρέπει να μας προβληματίσουν, όπως οι πυρκαγιές στη χωματερή Ταγαράδων και στη βιομηχανία χρωμάτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η πρόσφατη πυρκαγιά στο Λαύριο.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), σε ανακοίνωσή του με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα στο Λαύριο, επισημαίνει ότι «παρ` όλο που υφίσταται ειδική νομοθεσία από το Φεβρουάριο του 2003 για την προστασία από εκρηκτικές ατμόσφαιρες, έως σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα για την πρόληψη των βιομηχανικών ατυχημάτων».
Όπως έγινε γνωστό, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ορίστηκε επιτροπή πραγματογνωμόνων που θα εξετάσει τα δεδομένα του συγκεκριμένου ατυχήματος, αλλά και γενικότερα το ζήτημα της εφαρμογής της νομοθεσίας.
Πηγή: skai.gr